Τα Ασκληπιεία ήταν ιερά και θεραπευτικά κέντρα στην Αρχαία Ελλάδα, αφιερωμένα στον θεό της ιατρικής, τον Ασκληπιό. Αυτά τα κέντρα αποτελούσαν έναν συνδυασμό θρησκευτικών, ιατρικών και πολιτιστικών ιδρυμάτων, όπου οι πιστοί μπορούσαν να αναζητήσουν θεραπεία για τις ασθένειές τους μέσω της θεϊκής παρέμβασης αλλά και μέσω της πρακτικής ιατρικής.
Εγκοίμηση : Θεραπεία μέσω του ύπνου
Ο σημαντικότερος και πιο γνωστός χώρος λατρείας του Ασκληπιού βρισκόταν στην Επίδαυρο, στην Πελοπόννησο. Το Ασκληπιείο της Επιδαύρου ήταν περίφημο για τη θεαματική του αρχιτεκτονική, με το περίφημο θέατρο της Επιδαύρου, καθώς και για το ιερό του, όπου οι ασθενείς έρχονταν για να λάβουν θεραπεία. Η διαδικασία της θεραπείας συνήθως περιλάμβανε τελετουργικές πράξεις, όπως προσφορές και προσευχές, αλλά και τη χρήση ιατρικών γνώσεων, όπως βότανα και φυσικές θεραπείες.
Η θεραπεία βασιζόταν συχνά στην «εγκοίμηση», μια τελετουργική διαδικασία κατά την οποία οι ασθενείς κοιμούνταν μέσα στο ιερό του Ασκληπιού με την ελπίδα ότι ο θεός θα εμφανιζόταν στα όνειρά τους και θα τους υποδείκνυε τη θεραπεία. Στη συνέχεια, οι ιερείς ερμήνευαν τα όνειρα και πρότειναν τις κατάλληλες θεραπείες. Τα Ασκληπιεία δεν ήταν μόνο θρησκευτικά κέντρα, αλλά και πρωτοποριακά ιατρικά ιδρύματα. Συγκέντρωναν ιατρικές γνώσεις και πρακτικές από διάφορες περιοχές και υπήρξαν τα πρώτα βήματα προς την ορθολογική ιατρική, όπως την ανέπτυξε αργότερα ο Ιπποκράτης.
Συνολικά, τα Ασκληπιεία αποτελούν ένα από τα πιο σημαντικά παραδείγματα της σύνθεσης θρησκείας και ιατρικής στην Αρχαία Ελλάδα, αναδεικνύοντας τη βαθιά πίστη των αρχαίων Ελλήνων στη θεϊκή παρέμβαση αλλά και στην αξία της ανθρώπινης γνώσης.