Οι μεγάλες φαρμακοβιομηχανίες έχουν καταφερθεί εναντίον των ευρωπαϊκών χωρών τις τελευταίες εβδομάδες, μεταξύ άλλων αποκαλώντας το Ηνωμένο Βασίλειο «μη επενδύσιμο» και προειδοποιώντας ότι η περιοχή στο σύνολό της χάνει γρήγορα το πλεονέκτημά της από την Κίνα.
Ωστόσο, ακόμη και καθώς η Ευρώπη ταλανίζεται από τις αλλαγές, μια χώρα δείχνει ότι θα μπορούσε ακόμη να υπάρχει ένας τρόπος να οικοδομηθεί μια φαρμακευτική βιομηχανία, δίνοντας στις εταιρείες αυτό που θέλουν.
Η Ισπανία έχει ανέβει στην κορυφή της ευρωπαϊκής κατάταξης για τις κλινικές δοκιμές, χρησιμοποιώντας μερικές από τις πιο γενναιόδωρες φορολογικές ελαφρύνσεις της περιοχής και μια σχετικά γρήγορη ρυθμιστική διαδικασία για να μειώσει την καθυστέρηση από την έναρξη μιας δοκιμής φαρμάκου έως την έγκριση.
Πρόκειται για ένα πακέτο που βοήθησε να πειστούν οι AstraZeneca Plc, Novartis AG, Roche Holding AG και άλλοι να επεκτείνουν την ισπανική τους παρουσία τα τελευταία χρόνια. Ο πρωθυπουργός της χώρας επιθυμεί να προσελκύσει περισσότερες και νωρίτερα φέτος συγκέντρωσε στο Palacio de La Moncloa της Μαδρίτης τις Johnson & Johnson, Daiichi Sankyo Co., Eli Lilly & Co. και Sanofi.
Η AstraZeneca επέλεξε τη Βαρκελώνη -όπου η εταιρεία είχε μόλις επεκτείνει το τμήμα σπάνιων ασθενειών Alexion– για να δημιουργήσει ένα νέο ερευνητικό κέντρο το 2023, εν μέρει λόγω του οικοσυστήματος υγειονομικής περίθαλψης και της ποιότητας ζωής των εργαζομένων της.
Αρχικά, δεσμεύτηκε για 800 εκατομμύρια ευρώ και 1.000 νέες θέσεις εργασίας μεταξύ του 2023 και 2027 στην πόλη. Αυτός ο στόχος επετεύχθη πέρυσι, οπότε η AstraZeneca διπλασίασε τον στόχο και αύξησε τη χρηματοδότηση σε 1,3 δισ. ευρώ. Ο πρόεδρος της εταιρείας στην Ισπανία, Ρικ Σουάρεζ, δήλωσε τον Φεβρουάριο ότι βρίσκεται σε καλό δρόμο για να φτάσει τις 2.000 προσλήψεις δύο χρόνια νωρίτερα από το προγραμματισμένο, γεγονός που αυξάνει την πιθανότητα περαιτέρω επέκτασης.
Η κυβέρνηση έχει διευκολύνει τη συνεργασία με νοσοκομεία του κρατικού συστήματος της Ισπανίας, καθώς και με νεοφυείς επιχειρήσεις και πολλά υποσχόμενους επιστήμονες. Ο δήμαρχος της Βαρκελώνης έχει αναλάβει δράση, με τους αξιωματούχους της πόλης να βοηθούν τους νέους εργαζόμενους, οι οποίοι εντάχθηκαν με τοπικές συμβάσεις, να έχουν πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη, στη στέγαση και ακόμη και στην εξασφάλιση άδειας οδήγησης.
Στελέχη βιοτεχνολογίας, επιστήμονες και επενδυτές ανέφεραν στο Bloomberg παρόμοιες ιστορίες για αξιωματούχους που κάνουν το κάτι παραπάνω. Τα ισπανικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι η Sanofi σχεδιάζει να επιλέξει τη Βαρκελώνη για ένα νέο ερευνητικό κέντρο, αν και η γαλλική φαρμακοβιομηχανία αρνήθηκε να σχολιάσει.
Ανταγωνισμός
Ωστόσο, ακόμη και καθώς η Ισπανία έχει δείξει ότι μπορεί να κερδίσει, η κυβέρνηση αντιμετωπίζει εκκλήσεις να κάνει περισσότερα. Οι φαρμακευτικές εταιρείες μπορούν να αλλάξουν αμέσως γνώμη αν αλλάξουν τα κίνητρα.
Αυτό ανακάλυψε το Ηνωμένο Βασίλειο όταν η AstraZeneca ακύρωσε φέτος τα σχέδιά της για ένα εργοστάσιο εμβολίων λόγω του επιπέδου της δημόσιας χρηματοδότησης.
Το Ηνωμένο Βασίλειο υπολείπεται τώρα σε βασικούς δείκτες, όπως η πρόσβαση σε φάρμακα και οι κλινικές δοκιμές, που θεωρούνται δείκτες για μια υγιή βιομηχανία βιοεπιστημών. Πρόσφατα χαρακτηρίστηκε «μη επενδύσιμο» από μια ομάδα λόμπι του κλάδου λόγω της εκτίναξης του κόστους.
Κορυφαία θέση
Η Ισπανία έχει κινηθεί προς την αντίθετη κατεύθυνση και τώρα κατατάσσεται πρώτη στην Ευρώπη στις κλινικές δοκιμές, σύμφωνα με την IQVIA. Μεγάλο μέρος της δραστηριότητας βρίσκεται πια γύρω από τη Μαδρίτη και τη Βαρκελώνη, με τα νοσοκομεία, τα ερευνητικά ιδρύματα και τις βιοτεχνολογικές εταιρείες τους.
Η χρηματοδότηση αποτελεί σημαντικό παράγοντα. Η κυβέρνηση προσφέρει φοροαπαλλαγές περίπου 33% για τις δαπάνες των μεγάλων εταιρειών για έρευνα και ανάπτυξη, πολύ πάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο του 15%, σύμφωνα με το think tank Tax Foundation Europe.
Υπάρχουν επίσης φορολογικές ελαφρύνσεις για τους εργαζόμενους που μετακομίζουν στην Ισπανία, συμπεριλαμβανομένου του λεγόμενου νόμου Μπέκαμ, που πήρε το όνομά του από τον πρώην αστέρα της Ρεάλ Μαδρίτης Ντέιβιντ Μπέκαμ, ο οποίος επιτρέπει στους αλλοδαπούς να πληρώνουν χαμηλότερο συντελεστή φόρου εισοδήματος για μια καθορισμένη περίοδο.
Για τις μικρότερες εταιρείες, όπως η Oxolife που επικεντρώνεται στη γονιμότητα, η κρατική στήριξη αντιπροσωπεύει περίπου το 50% των κεφαλαίων τους. Η Ισπανία είναι επίσης μία από τις πιο αποδοτικές χώρες στην Ευρώπη για κλινική έρευνα και σημαντικά φθηνότερη από τη Γερμανία ή τη Γαλλία.
Ήταν το πρώτο μέλος της ΕΕ που υιοθέτησε την οδηγία του μπλοκ για την έρευνα σε κλινικές δοκιμές, καθιστώντας την πιο ανταγωνιστική, δήλωσε ο Όσκαρ Σαλαμάνκα, επικεφαλής της Spanish Association of Contract Research Organizations. Για παράδειγμα, χρειάζονται τρεις με τέσσερις μήνες από την υποβολή των εγγράφων έγκρισης έως τη δυνητική θεραπεία του πρώτου ασθενούς, είπε, σε σύγκριση με τουλάχιστον έξι μήνες αλλού.
Ο υπουργός Υγείας της Ισπανίας δήλωσε ότι το κλειδί για την ανάπτυξη του κλάδου των βιοεπιστημών βρίσκεται στο δημόσιο σύστημα υγείας της χώρας. Αν και το διαχειρίζονται 17 περιφερειακές κυβερνήσεις, είναι από τα πιο ολοκληρωμένα στην Ευρώπη και κατατάσσεται μέσα στις 10 πρώτες χώρες παγκοσμίως για την αγορά φαρμάκων, είπε.
Παρ’ όλα αυτά, ενώ η Ισπανία έχει αυξήσει τη χρηματοδότηση για έρευνα και ανάπτυξη κατά περισσότερο από 50% μεταξύ 2017 και 2023, εξακολουθεί να είναι πολύ χαμηλότερη από ό,τι δαπανούν η Γερμανία, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Δανία σε σχέση με το ΑΕΠ. Το απρόσμενο κέρδος της δανέζικης εταιρείας Novo Nordisk A/S από το φάρμακο Ozempic τροφοδοτεί την οικονομική ανάπτυξη και την άνθηση του τομέα της βιοτεχνολογίας.
Η Ισπανία υστερεί επίσης σε σχέση με τους ανταγωνιστές της, συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας, της Ελβετίας και της Γαλλίας, στην υιοθέτηση εγκεκριμένων φαρμάκων, σύμφωνα με τον Σαλαμάνκα, ο οποίος δήλωσε ότι η κυβέρνηση συχνά καθυστερεί για να αποφύγει να δαπανήσει περισσότερα.
Η κυβέρνηση θέλει να αντιμετωπίσει ορισμένα από αυτά τα ζητήματα, δήλωσε ο υπουργός Υγείας της χώρας. Συνεργάζεται με εταιρείες όπως η Johnson & Johnson για συστήματα χρηματοδότησης που θα μπορούσαν να συνδεθούν με τα αποτελέσματα των ερευνών και εξετάζει τρόπους για την αύξηση των επενδύσεων στηn έρευνα. Σχεδιάζει επίσης να επιταχύνει την υιοθέτηση νέων φαρμάκων.
Το ερώτημα είναι κατά πόσον η άνοδος της Ισπανίας είναι βιώσιμη, καθώς ελλοχεύουν ανταγωνιστικές απειλές, όπως το δέλεαρ του ανεκμετάλλευτου επιστημονικού δυναμικού στην Κίνα ή η ανάγκη της βιομηχανίας να βρεθεί στη σωστή πλευρά των δασμών του Τραμπ.
Πηγή: new money.gr