Σύμφωνα με νέα μελέτη, η κατανάλωση περίπου δώδεκα μερίδων υπερεπεξεργασμένων τροφίμων κάθε μέρα θα μπορούσε να υπερδιπλασιάσει τον κίνδυνο εμφάνισης της νόσου Πάρκινσον.
Μία μερίδα στη μελέτη ήταν 237 γραμμάρια αναψυκτικού διαίτης ή ζαχαρούχου αναψυκτικού, ένα μόνο χοτ ντογκ, μία φέτα συσκευασμένο κέικ, μια απλή κουταλιά της σούπας κέτσαπ ή 30 γραμμάρια πατατάκια – μια τυπική μικρή σακούλα πατατάκια είναι 350 γραμμάρια.
«Η έρευνά μας δείχνει ότι η υπερβολική κατανάλωση επεξεργασμένων τροφών, όπως τα ζαχαρούχα αναψυκτικά και τα συσκευασμένα σνακ, μπορεί να επιταχύνει τα πρώιμα σημάδια της νόσου του Πάρκινσον», δήλωσε σε ανακοίνωσή του ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, Δρ. Xiang Gao, διακεκριμένος καθηγητής και κοσμήτορας του Ινστιτούτου Διατροφής στο Πανεπιστήμιο Fudan στη Σαγκάη της Κίνας.
Αυτή η τελευταία μελέτη αποτελεί μέρος των «αυξανόμενων στοιχείων που δείχνουν ότι η διατροφή μπορεί να επηρεάσει την ανάπτυξη της νόσου του Πάρκινσον», δήλωσε ο Γκάο.
Η υγεία του εγκεφάλου ξεκινά «από το τραπέζι»
Η μελέτη ανέλυσε δεδομένα υγείας και διατροφής ετών για σχεδόν 43.000 συμμετέχοντες στη Μελέτη Υγείας των Νοσηλευτών και στη Μελέτη Παρακολούθησης Επαγγελματιών Υγείας , δύο μελέτες στις Ηνωμένες Πολιτείες που συλλέγουν πληροφορίες σχετικά με τις συμπεριφορές υγείας εδώ και δεκαετίες.
Η μέση ηλικία των ατόμων που συμμετείχαν στη μελέτη ήταν 48 έτη και κανένας δεν έπασχε από νόσο Πάρκινσον στην αρχή της μελέτης.
Τα υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα που μετρήθηκαν στη μελέτη περιελάμβαναν τεχνητά ή ζαχαρούχα ποτά, καρυκεύματα, σάλτσες και αλείμματα, συσκευασμένα γλυκά, σνακ ή επιδόρπια, επιδόρπια με βάση το γιαούρτι ή τα γαλακτοκομικά προϊόντα, ψωμιά και δημητριακά και συσκευασμένα αλμυρά σνακ.
Η μελέτη διαπίστωσε μια σύνδεση μεταξύ των πρώιμων συμπτωμάτων της νόσου του Πάρκινσον και όλων των τύπων υπερεπεξεργασμένων τροφίμων εκτός από το ψωμί και τα δημητριακά – ένα εύρημα που υποδηλώνει ένα υποκείμενο χαρακτηριστικό μεταξύ των περισσότερων κατηγοριών υπερεπεξεργασμένων τροφίμων που μπορεί να εξηγήσει τα αποτελέσματα.
Ένας λόγος θα μπορούσε να είναι ότι τα υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα συνήθως έχουν λιγότερες φυτικές ίνες, πρωτεΐνες και μικροθρεπτικά συστατικά — αλλά έχουν προστιθέμενη ζάχαρη, αλάτι και κορεσμένα ή trans λιπαρά. Τα υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα μπορεί επίσης να επηρεάσουν την ισορροπία της χλωρίδας στο έντερο, ενώ τα πρόσθετα μπορεί να αυξήσουν τη φλεγμονή, τις ελεύθερες ρίζες και τον θάνατο των νευρώνων.
«Με μέγεθος δείγματος που υπερβαίνει τους 42.800 συμμετέχοντες και μια μακρά περίοδο παρακολούθησης με διάρκεια έως και 26 χρόνια , αυτή η μελέτη ξεχωρίζει όχι μόνο για την ισχύ της αλλά και για τη μεθοδολογική της αυστηρότητα», έγραψαν οι συγγραφείς ενός αντίστοιχου άρθρου που δημοσιεύτηκε μαζί με τη μελέτη.
Το κύριο άρθρο συνέγραψαν από κοινού ο Δρ. Νικόλαος Σκαρμέας, αναπληρωτής καθηγητής κλινικής νευρολογίας στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια στη Νέα Υόρκη, και η διαιτολόγος Μαρία Μαράκη, επίκουρη καθηγήτρια αθλητιατρικής και βιολογίας της άσκησης στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Κανένας από τους δύο δεν συμμετείχε στη νέα έρευνα.
«Η πρόληψη των νευροεκφυλιστικών ασθενειών μπορεί να ξεκινήσει από το τραπέζι», έγραψαν. «Η υπερβολική κατανάλωση UPF όχι μόνο αποτελεί παράγοντα κινδύνου για μεταβολικές ασθένειες, αλλά μπορεί επίσης να επιταχύνει τις νευροεκφυλιστικές διεργασίες και τα σχετικά συμπτώματα».
Στη νέα μελέτη, που δημοσιεύθηκε την Τετάρτη στο περιοδικό Neurology, οι ερευνητές εξέτασαν το πρόδρομο στάδιο της νόσου του Πάρκινσον – πρώιμα σημάδια που εμφανίζονται χρόνια έως δεκαετίες πριν, τους δύσκαμπτους μύες, το αργό βάδισμα και τις αλλαγές στη στάση του σώματος που είναι χαρακτηριστικά συμπτώματα της νόσου.
Ο πόνος στο σώμα, η δυσκοιλιότητα, τα σημάδια κατάθλιψης, οι αλλαγές στην ικανότητα όσφρησης ή αντίληψης χρωμάτων και η υπερβολική υπνηλία κατά τη διάρκεια της ημέρας μπορεί να είναι πρώιμα σημάδια της νόσου του Πάρκινσον, σύμφωνα με το Ίδρυμα Πάρκινσον.
Μια εξαιρετικά ασυνήθιστη διαταραχή ύπνου, κατά την οποία οι άνθρωποι μπορούν να κινούνται κατά τη διάρκεια του REM, ή του σταδίου ταχείας κίνησης των ματιών του ύπνου, είναι επίσης ένα βασικό πρώιμο σημάδι, σύμφωνα με έρευνα. Το σώμα συνήθως παραλύει κατά τη διάρκεια του ύπνου REM, επομένως δεν μπορεί να σηκωθεί και να αναπαραστήσει τυχόν όνειρα.
Η μελέτη διαπίστωσε ότι τα άτομα που έτρωγαν περίπου 11 μερίδες υπερεπεξεργασμένων τροφίμων την ημέρα – σε σύγκριση με άτομα που έτρωγαν μόνο τρεις – είχαν 2,5 φορές μεγαλύτερη πιθανότητα να εμφανίσουν τρία ή περισσότερα από τα πρώιμα σημάδια της νόσου του Πάρκινσον.
Επιπλέον, η κατανάλωση περισσότερων υπερεπεξεργασμένων τροφών συνδέθηκε με αυξημένο κίνδυνο για σχεδόν όλα τα συμπτώματα εκτός από τη δυσκοιλιότητα, σύμφωνα με τη μελέτη. Αυτό το εύρημα ίσχυε ακόμη και αφού οι ερευνητές έλαβαν υπόψη άλλους παράγοντες, όπως η ηλικία, η σωματική δραστηριότητα και το κάπνισμα, που θα μπορούσαν να επηρεάσουν τα αποτελέσματα.
«Η νόσος Πάρκινσον είναι μια ανίατη ασθένεια», δήλωσε ο Γκάο σε ένα email. «Στην προηγούμενη μελέτη μας που βασίστηκε στους ίδιους πληθυσμούς που χρησιμοποιήθηκαν για την τρέχουσα ανάλυση, διαπιστώσαμε ότι ένα υγιεινό διατροφικό πρότυπο και η σωματική δραστηριότητα θα μπορούσαν να επιβραδύνουν την εξέλιξη της νόσου.
«Η επιλογή να τρώτε λιγότερα επεξεργασμένα τρόφιμα και περισσότερα ολόκληρα, θρεπτικά τρόφιμα θα μπορούσε να είναι μια καλή στρατηγική για τη διατήρηση της υγείας του εγκεφάλου».
Πηγή: cnn.com