Η πρόσφατη πρόοδος στη νόσο Αλτσχάιμερ δείχνει τι κερδίζουμε όταν οι επιστήμονες συνεργάζονται — και τι χάνει ο κόσμος όταν κακές πολιτικές τους αναγκάζουν να χωρίσουν.
By Bill Gates
Εργάζομαι πάνω σε πολλές διαφορετικές ασθένειες μέσω του Ιδρύματος Gates και των άλλων επιχειρηματικών μου δραστηριοτήτων, αλλά σχεδόν όλες επηρεάζουν κυρίως τους φτωχότερους ανθρώπους του κόσμου. Η μόνη εξαίρεση είναι η νόσος Αλτσχάιμερ.
Ο πατέρας μου πέθανε από νόσο Αλτσχάιμερ το 2020, επομένως έχω προσωπικό συμφέρον σε αυτό το έργο. Αλλά το κίνητρό μου είναι και πρακτικό: το κόστος της νόσου, τόσο συναισθηματικό όσο και οικονομικό, για τις οικογένειες και τα συστήματα υγειονομικής περίθαλψης είναι πολύ μεγάλο για να το αγνοήσουμε.
Σήμερα, περισσότεροι από 55 εκατομμύρια άνθρωποι πάσχουν από τη νόσο Αλτσχάιμερ ή κάποια άλλη μορφή άνοιας. Οι περισσότεροι από αυτούς βρίσκονται σε πλούσιες χώρες, αλλά αυτό σύντομα θα αλλάξει καθώς περισσότεροι άνθρωποι σε όλο τον κόσμο ζουν περισσότερο. Η νόσος Αλτσχάιμερ αποτελεί ήδη μια κρίση σε μέρη όπως οι ΗΠΑ και θα γίνει παγκόσμια κρίση, εκτός αν βρούμε έναν τρόπο να επιβραδύνουμε ή να σταματήσουμε την ασθένεια.
Ευτυχώς, μεγάλες ανακαλύψεις, όπως οι διαγνωστικές εξετάσεις με βάση το αίμα και οι εγκεκριμένες θεραπείες με αντισώματα, επιτέλους αλλάζουν τα δεδομένα. Είμαστε πιο κοντά από ποτέ στην ημέρα που η διάγνωση της νόσου Αλτσχάιμερ θα πάψει να είναι μια θανατική καταδίκη — αλλά μόνο εάν συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε τους ερευνητές και να τους δίνουμε τη δυνατότητα να συνεργάζονται μεταξύ τους.

Η Παγκόσμια Κοινοπραξία Πρωτεωμικής Νευροεκφυλισμού (GNPC) αποτελεί ένα τέλειο παράδειγμα του τι είναι δυνατό όταν επιστήμονες από όλο τον κόσμο συνεργάζονται. Όταν συνεργάστηκα με την Johnson & Johnson για να βοηθήσω στη δημιουργία της GNPC το 2023, ο στόχος μας ήταν να δημιουργήσουμε τη μεγαλύτερη προσπάθεια ανακάλυψης δεδομένων στον κόσμο για νευροεκφυλιστικές ασθένειες όπως η νόσος Αλτσχάιμερ, η νόσος Πάρκινσον και η αμυοτροφική πλευρική σκλήρυνση και να μοιραστούμε τα δεδομένα με την ερευνητική κοινότητα.
Σήμερα, το GNPC φιλοξενεί περισσότερα από 40.000 δείγματα κλινικών δεδομένων που παρέχονται από περισσότερους από 20 εταίρους από τον ιδιωτικό τομέα, τον ακαδημαϊκό χώρο και άλλους. Τα αποτελέσματα ξεπέρασαν ακόμη και τις πιο τρελές προσδοκίες μας. Κατά το πρώτο έτος λειτουργίας του, τα μέλη του GNPC μελέτησαν τον εκπληκτικό αριθμό 250 εκατομμυρίων μετρήσεων πρωτεΐνης από το αίμα και το εγκεφαλονωτιαίο υγρό. Μπορείτε να διαβάσετε τέσσερις από τις εργασίες που προέκυψαν από αυτές τις προσπάθειες σε αυτό το τεύχος του Nature Medicine .
Αναζητώντας μοτίβα στο τεράστιο σύνολο δεδομένων του GNPC, οι επιστήμονες έχουν μάθει πολλά για το πώς αλλάζει ο εγκέφαλος καθώς μεγαλώνει. Μία από τις μεγαλύτερες ανακαλύψεις μέχρι στιγμής αφορά το πιο σημαντικό γονίδιο στην έρευνα για τη νόσο Αλτσχάιμερ: το γονίδιο που κωδικοποιεί την απολιποπρωτεΐνη Ε ( APOE ). Γνωρίζουμε εδώ και δεκαετίες ότι η κατοχή δύο αντιγράφων της εκδοχής APOE4 του γονιδίου αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης νόσου Αλτσχάιμερ κατά περισσότερο από δεκαπλάσιο, αλλά δεν γνωρίζαμε ακριβώς γιατί.
Οι ερευνητές του GNPC εντόπισαν ορισμένες αιματολογικές υπογραφές που μας λένε με 99% βεβαιότητα εάν κάποιος έχει αντίγραφα του γονιδίου APOE4 υψηλού κινδύνου. Μας βοηθούν επίσης να κατανοήσουμε τον ρόλο που διαδραματίζει το γονίδιο στη φλεγμονή και την απόκριση στις λοιμώξεις — δύο βιολογικούς μηχανισμούς που μπορεί να συμβάλλουν στην ασθένεια.
Για χρόνια, η νόσος Αλτσχάιμερ έχει συνδεθεί με τη συσσώρευση πρωτεϊνών αμυλοειδούς και ταυ στον εγκέφαλο. Οι επιστήμονες πιστεύουν ολοένα και περισσότερο ότι αυτές οι πλάκες και τα μπερδέματα δεν δρουν μόνα τους. Η χρόνια φλεγμονή στον εγκέφαλο έχει αποδειχθεί ότι παίζει σημαντικό ρόλο στην πρόκληση ή την επιτάχυνση της νόσου. Νέα έρευνα από το GNPC όχι μόνο το υποστηρίζει αυτό, αλλά υποδηλώνει επίσης ότι η απόκριση σε λοιμώξεις μπορεί επίσης να είναι ένας παράγοντας που συμβάλλει.
Ανυπομονώ να δω ποιες άλλες ανακαλύψεις θα γίνουν τα επόμενα χρόνια, ειδικά τώρα που το σύνολο δεδομένων του GNPC είναι διαθέσιμο στο κοινό. Βρισκόμαστε στα πρόθυρα να αλλάξουμε την κατάσταση κατά της άνοιας — γεγονός που καθιστά αυτή τη στιγμή μια ιδιαίτερα κακή στιγμή για να σταματήσουμε την έρευνα.
Πολλά από τα κλινικά δείγματα στη βάση δεδομένων GNPC προέρχονται από έργα που υποστηρίζονται από κυβερνητικές επιχορηγήσεις. Οι πρόσφατες περικοπές στα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας των ΗΠΑ και σε άλλα κυβερνητικά ιδρύματα απειλούν να διακόψουν τις πηγές για πρωτοποριακούς τύπους δεδομένων βιοχημικής αποτύπωσης δακτυλικών αποτυπωμάτων που αποτελούν τα βασικά συστατικά συνόλων δεδομένων όπως τα GNPC.
Αυτή είναι η στιγμή να δαπανήσουμε περισσότερα χρήματα στην έρευνα, όχι λιγότερα. Και αυτή είναι η στιγμή να ενθαρρύνουμε περισσότερη συνεργασία πέρα από τα σύνορα, όχι λιγότερη. Η αυξανόμενη παλίρροια του εθνικισμού και του απομονωτισμού απειλεί να σταματήσει την επιστημονική πρόοδο και ελπίζω ότι οι χώρες θα αλλάξουν πορεία προτού χάσουμε πολύ έδαφος.
Μερικές από τις μεγαλύτερες ιατρικές ανακαλύψεις του τελευταίου μισού αιώνα κατέστησαν δυνατές χάρη σε παγκόσμιες συνεργασίες. Το Πρόγραμμα Ανθρώπινου Γονιδιώματος — μια κοινοπραξία των ΗΠΑ, του Ηνωμένου Βασιλείου, της Ιαπωνίας, της Γαλλίας, της Γερμανίας και της Κίνας — άνοιξε το δρόμο για την ιατρική ακριβείας και τις γενετικές εξετάσεις. Έχουμε ένα εμβόλιο κατά του ιού των ανθρώπινων θηλωμάτων, της κύριας αιτίας καρκίνου του τραχήλου της μήτρας, επειδή ερευνητικές ομάδες στις ΗΠΑ και την Αυστραλία βασίστηκαν στις ανακαλύψεις ενός Γερμανού επιστήμονα. Και, πιο πρόσφατα, χρειάστηκαν πρωτοφανή επίπεδα παγκόσμιας συνεργασίας για την ανάπτυξη εμβολίων κατά της COVID-19 σε χρόνο ρεκόρ.
Είναι αξιοσημείωτο το πόση πρόοδο σημειώνει ο κόσμος όταν οι επιστήμονες συνεργάζονται. Κάνω το καθήκον μου για να διευκολύνω περισσότερη συνεργασία — μέσω του GNPC και άλλων πρωτοβουλιών, όπως η Πρωτοβουλία Δεδομένων για τη Νόσο Αλτσχάιμερ και η Παγκόσμια Πλατφόρμα Έρευνας και Απεικόνισης — αλλά η δυσάρεστη αλήθεια είναι ότι κανένα άτομο ή ιδιωτικός οργανισμός δεν μπορεί να καλύψει τα κενά που αφήνουν οι κυβερνήσεις.
Η απώλεια του πατέρα μου από τη νόσο Αλτσχάιμερ είναι ένα από τα πιο δύσκολα πράγματα που έχω βιώσει ποτέ. Αν και τίποτα δεν θα τον φέρει πίσω, με παρηγορεί η γνώση ότι σύντομα, λιγότερες οικογένειες θα υποφέρουν όπως η δική μου. Η επιστημονική καινοτομία έχει μετατρέψει κάποτε εγγυημένες θανατηφόρες ασθένειες, όπως ο ιός της ανθρώπινης ανοσοανεπάρκειας, σε χρόνιες ασθένειες που μπορούν να ελεγχθούν με φαρμακευτική αγωγή. Πιστεύω ότι μπορούμε να κάνουμε το ίδιο ή και καλύτερα με τη νόσο Αλτσχάιμερ. Το μεγάλο ερώτημα είναι αν ο κόσμος θα συνεχίσει να υποστηρίζει τους επιστήμονες και τους ερευνητές που μπορούν να κάνουν αυτό το καλύτερο μέλλον πραγματικότητα.
Πηγές: nature.com
1 Ίδρυμα Γκέιτς, Σιάτλ, Ουάσινγκτον, ΗΠΑ.
2 Breakthrough Energy, Kirkland, WA, ΗΠΑ.
3 TerraPower, Bellevue, WA, Η.Π.Α.
† e-mail: Press@gatesventures.com