Εάν είχατε έναν δεν κοιμηθήκατε καλά πρόσφατα, μπορεί να σκεφτείτε «καλά, απλά θα καλύψω αυτές τις ώρες ξεκούρασης που έχασα το Σαββατοκύριακο». Δυστυχώς, νέα έρευνα αποκάλυψε ότι στην πραγματικότητα αυτό είναι μεγάλος μύθος και ότι μια νύχτα ανησυχίας μπορεί να επηρεάσει την προσοχή, τη μνήμη και τη συγκέντρωση για μια ολόκληρη εβδομάδα.
Η μακροχρόνια μελέτη επικεντρώθηκε στον εγκέφαλο και τη συμπεριφορά ενός ατόμου για πέντε μήνες χρησιμοποιώντας σαρώσεις. Ως μέρος μιας ασυνήθιστης, μακροχρόνιας μελέτης , οι επιστήμονες παρακολούθησαν τον εγκέφαλο και τη συμπεριφορά ενός ατόμου για 19 ολόκληρες εβδομάδες. Η συμμετέχουσα, πρώτη συγγραφέας της μελέτης, Ana María Triana από το Πανεπιστήμιο του Aalto, Φινλανδία, φορούσε συσκευές καθ’ όλη τη διάρκεια του χρονικού διαστήματος έτσι ώστε να παρακολουθεί τις δραστηριότητές της για να μάθει πόσο καλά λειτουργούσε η μνήμη και η συγκέντρωσή της.
Τα αποτελέσματα;
Από τα δεδομένα που συγκεντρώθηκαν και δημοσιεύθηκαν φαίνεται ότι οι απαντήσεις του εγκεφάλου μας έχουν δύο ξεκάθαρα μοτίβα – ένα βραχυπρόθεσμο που επηρεάζει για περίπου μια εβδομάδα ή ένα μακροπρόθεσμο κύμα που δίνει αποτελέσματα έως και 15 μέρες μετά.
Η Δυνατότητα εστίασης σ’ ένα θέμα, μετά από έναν κακό βραδινό ύπνο, επηρεάζεται έως και μια εβδομάδα, ενώ η μνήμη μας επηρεάζεται για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.
«Κάθε μέρα, ξυπνάμε και είμαστε ελαφρώς διαφορετικοί, σαν να είμαστε άλλος άνθρωπος, καθώς η ψυχική μας κατάσταση επηρεάζεται από πολλούς εξωτερικούς παράγοντες», επισημαίνουν οι συγγραφείς της μελέτης.
«Η ποιότητα του ύπνου, το επίπεδο σωματικής δραστηριότητας και η φύση των κοινωνικών μας αλληλεπιδράσεων επηρεάζουν την κατάσταση του εγκεφάλου μας σε διαφορετικές χρονικές κλίμακες.
«Τα ευρήματά μας υποδεικνύουν ότι οι παράγοντες συμπεριφοράς, φυσιολογίας και τρόπου ζωής συσχετίζονται με τη συνδεσιμότητα του εγκεφάλου σε διαφορετικά χρονικά διαστήματα, τόσο βραχυπρόθεσμα – λιγότερο από επτά ημέρες – όσο και πιο μακροπρόθεσμα, έως δύο εβδομάδες».
Τα καλά νέα, ωστόσο, είναι ότι η σωματική δραστηριότητα βρέθηκε επίσης να επηρεάζει θετικά την αλληλεπίδραση της περιοχής του εγκεφάλου και ακόμη και μικρές αλλαγές τόσο στη διάθεση όσο και στον καρδιακό ρυθμό μας επηρεάζουν έως και 15 ολόκληρες ημέρες.
Το συμπέρασμα, για μας από αυτή την μελέτη είναι ότι η σωματική άσκηση μπορεί ν’ ανατρέψει τα δυσάρεστα αποτελέσματα της αυπνίας ή του κακού ύπνου. Και με αυτό, πάμε για ύπνο.
Πηγή: Huffingtonpost.co.uk