Η νόσος του Hashimoto είναι μια αυτοάνοση κατάσταση που επηρεάζει τον θυρεοειδή αδένα και μπορεί να οδηγήσει σε υποθυρεοειδισμό, όταν ο θυρεοειδής δεν παράγει επαρκείς ποσότητες ορμονών. Ακόμα και όταν οι τιμές των θυρεοειδικών ορμονών έχουν ρυθμιστεί μέσω φαρμακευτικής αγωγής, πολλοί ασθενείς μπορεί να συνεχίζουν να εμφανίζουν συμπτώματα. Οι πιθανές αιτίες για αυτό είναι πολλές και πολυπαραγοντικές. Ας δούμε μερικές από τις πιο συχνές:
1. Δυσλειτουργία μετατροπής της Τ4 σε Τ3
Η θυρεοειδική ορμόνη που συνήθως χορηγείται (λεβοθυροξίνη ή Τ4) πρέπει να μετατραπεί στην πιο ενεργή μορφή της, την Τ3, για να είναι αποτελεσματική στα κύτταρα του σώματος. Σε μερικούς ασθενείς, αυτή η μετατροπή μπορεί να μην γίνεται επαρκώς, οδηγώντας σε χαμηλά επίπεδα ενεργής Τ3, παρά την ομαλοποίηση της Τ4.
2. Συνύπαρξη άλλων αυτοάνοσων νοσημάτων
Οι ασθενείς με Hashimoto έχουν αυξημένο κίνδυνο να αναπτύξουν και άλλες αυτοάνοσες παθήσεις, όπως κοιλιοκάκη, ρευματοειδή αρθρίτιδα ή αυτοάνοσα νοσήματα του εντέρου. Αυτές οι καταστάσεις μπορούν να επιδεινώσουν τα συμπτώματα ή να δυσκολεύουν τη βελτίωσή τους.
3. Αντίσταση στους ιστούς στην Τ3
Σε ορισμένες περιπτώσεις, τα κύτταρα του σώματος μπορεί να εμφανίζουν μειωμένη ευαισθησία στην Τ3. Αυτό σημαίνει ότι, ακόμα κι αν οι τιμές των ορμονών στον ορό του αίματος είναι φυσιολογικές, τα κύτταρα δεν αντιδρούν σωστά στις ορμόνες.
4. Ανεπάρκεια βιταμινών και ιχνοστοιχείων
Οι ασθενείς με Hashimoto μπορεί να έχουν έλλειψη βιταμινών, όπως βιταμίνη D, βιταμίνες του συμπλέγματος Β (π.χ. Β12) ή ιχνοστοιχεία όπως σίδηρος, ψευδάργυρος, σελήνιο και μαγνήσιο. Αυτές οι ανεπάρκειες μπορούν να επιδεινώσουν την κόπωση, τα χαμηλά επίπεδα ενέργειας και άλλα συμπτώματα.
5. Υποκείμενα προβλήματα με το έντερο (εντερική δυσβίωση, σύνδρομο διαρροής εντέρου)
Τα προβλήματα με το έντερο, όπως το σύνδρομο διαρροής εντέρου ή εντερική δυσβίωση (ανισορροπία στη χλωρίδα του εντέρου), μπορεί να επηρεάσουν την απορρόφηση των θυρεοειδικών φαρμάκων και να συμβάλλουν στη διατήρηση των συμπτωμάτων.
6. Στρες και επινεφριδιακή κόπωση
Το χρόνιο στρες μπορεί να επηρεάσει τη λειτουργία των επινεφριδίων και να προκαλέσει ανισορροπίες στα επίπεδα κορτιζόλης. Η επινεφριδιακή δυσλειτουργία μπορεί να επιδεινώσει τα συμπτώματα υποθυρεοειδισμού, όπως κόπωση και αίσθημα εξάντλησης.
7. Συνύπαρξη χρόνιας φλεγμονής
Η αυτοάνοση φύση της νόσου μπορεί να συνοδεύεται από χρόνια φλεγμονή, η οποία επηρεάζει πολλά συστήματα του σώματος. Η φλεγμονή αυτή μπορεί να προκαλέσει συμπτώματα όπως πόνο στις αρθρώσεις, κόπωση και πνευματική θολούρα.
8. Λανθασμένη δοσολογία ή ακανόνιστη λήψη της αγωγής
Ακόμη και μικρές διακυμάνσεις στη δοσολογία του φαρμάκου ή ακανόνιστη λήψη (όπως η ταυτόχρονη κατανάλωση τροφής ή λανθασμένη αποθήκευση του φαρμάκου) μπορεί να επηρεάσουν την αποτελεσματικότητα της θεραπείας.
9. Διατροφικές ευαισθησίες ή δυσανεξίες
Ευαισθησίες σε τρόφιμα όπως η γλουτένη ή τα γαλακτοκομικά προϊόντα μπορεί να συμβάλλουν στην επιδείνωση των συμπτωμάτων σε ασθενείς με Hashimoto.
10. Ψυχολογικοί και συναισθηματικοί παράγοντες
Κατάθλιψη, άγχος και άλλες ψυχικές διαταραχές είναι κοινές σε ασθενείς με θυρεοειδικές διαταραχές και μπορεί να επιδεινώσουν τα συμπτώματα του Hashimoto, ακόμα και αν τα επίπεδα των ορμονών είναι φυσιολογικά.
Σε πολλές περιπτώσεις, μια πιο εξατομικευμένη προσέγγιση στη θεραπεία, η οποία λαμβάνει υπόψη αυτούς τους παράγοντες, μπορεί να είναι απαραίτητη για την ανακούφιση των συμπτωμάτων. Οι ασθενείς θα πρέπει να συνεργάζονται στενά με τον ενδοκρινολόγο τους και ενδεχομένως άλλους επαγγελματίες υγείας (όπως διατροφολόγους ή ειδικούς αυτοάνοσων νοσημάτων), προκειμένου να βελτιώσουν την ποιότητα της ζωής τους.