Προστατέψτε το παιδί σας από ορισμένους καρκίνους αργότερα στη ζωή με το εμβόλιο HPV. Το CDC συνιστά 2 δόσεις εμβολίου HPV σε ηλικίες 11-12 ετών. Ο εμβολιασμός για τον HPV μπορεί να ξεκινήσει στην ηλικία των 9 ετών. Ο εμβολιασμός HPV παρέχει ασφαλή, αποτελεσματική και διαρκή προστασία έναντι των λοιμώξεων HPV που προκαλούν συχνότερα καρκίνο. Η σειρά εμβολίων HPV είναι πιο αποτελεσματική όταν χορηγείται πριν εκτεθεί ένα άτομο στον ιό.
Κάθε χρόνο στις Ηνωμένες Πολιτείες, ο HPV προκαλεί περίπου 36.000 περιπτώσεις καρκίνου σε άνδρες και γυναίκες.
Πότε πρέπει να γίνεται το εμβόλιο
Υπάρχουν πολλοί τύποι εμβολίων, αλλά το σημαντικό είναι ότι συνιστάται το συγκεκριμένο να γίνεται, νωρίτερα παρά αργότερα, έτσι ώστε να μηδενιστούν οι πιθανότητες να έρθει το παιδί σε επαφή με τον ιό. Η πρώτη δόση του εμβολίου μπορεί να ξεκινήσει από την ηλικία των 9 ετών ενώ η δεύτερη δόση πρέπει να γίνεται με απόσταση 6 έως 12 μηνών από την πρώτη. Όταν τα άτομα είναι ηλικιακά μεγαλύτερα, θα πρέπει να συμβουλεύσει ο γιατρός την συχνότητα των δόσεων όπως και τον αριθμό τους.’
Μεγάλη μείωση των καρκίνων και των κονδυλωμάτων
Ο εμβολιασμός λειτουργεί εξαιρετικά καθώς έχει την δυνατότητα ν’ αποτρέψει μεγαλύτερο ποσοστό των καρκίνων που προκαλούνται από HPV .
Από τότε που συστήθηκε για πρώτη φορά ο εμβολιασμός κατά του HPV το 2006, οι λοιμώξεις από τους τύπους HPV που προκαλούν τους περισσότερους καρκίνους του HPV και τα κονδυλώματα των γεννητικών οργάνων έχουν μειωθεί κατά 88% μεταξύ των έφηβων κοριτσιών και κατά 81% στις νεαρές ενήλικες γυναίκες.
Λιγότεροι έφηβοι και νεαροί ενήλικες εμφανίζουν κονδυλώματα των γεννητικών οργάνων. Ο εμβολιασμός κατά του HPV έχει επίσης μειώσει τον αριθμό των περιπτώσεων προκαρκινικού καρκίνου του τραχήλου της μήτρας σε νεαρές γυναίκες. Η προστασία που παρέχουν τα εμβόλια HPV διαρκεί πολύ. Τα άτομα που έλαβαν εμβόλια HPV παρακολουθήθηκαν για τουλάχιστον 12 χρόνια και η προστασία τους από τον HPV παρέμεινε υψηλή χωρίς ενδείξεις μείωσης με την πάροδο του χρόνου. Οι λοιμώξεις από τον HPV και οι προκαρκινικοί καρκίνοι του τραχήλου της μήτρας (μη φυσιολογικά κύτταρα στον τράχηλο που μπορεί να οδηγήσουν σε καρκίνο) έχουν μειωθεί από το 2006, όταν τα εμβόλια HPV χρησιμοποιήθηκαν για πρώτη φορά στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Μεταξύ των έφηβων κοριτσιών, οι λοιμώξεις από τύπους HPV που προκαλούν τους περισσότερους καρκίνους HPV και κονδυλώματα των γεννητικών οργάνων έχουν μειωθεί κατά 88% . Μεταξύ των νεαρών ενήλικων γυναικών, οι λοιμώξεις από τύπους HPV που προκαλούν τους περισσότερους καρκίνους του HPV και κονδυλώματα των γεννητικών οργάνων έχουν μειωθεί κατά 81% . Μεταξύ των εμβολιασμένων γυναικών, το ποσοστό των προκαρκινικών καρκίνων του τραχήλου της μήτρας που προκαλούνται από τους τύπους HPV που συνδέονται συχνότερα με τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας έχει μειωθεί κατά 40% .
Ανεπιθύμητες ενέργειες
Οι πιο συχνές ανεπιθύμητες ενέργειες του εμβολίου HPV είναι συνήθως ήπιες και περιλαμβάνουν:
- Πόνος, ερυθρότητα ή πρήξιμο στο χέρι όπου δόθηκε η βολή
- Πυρετός
- Ζάλη ή λιποθυμία (η λιποθυμία μετά από οποιοδήποτε εμβόλιο, συμπεριλαμβανομένου του εμβολίου HPV, είναι πιο συχνή στους εφήβους από άλλους)
- Πονοκέφαλος ή αίσθημα κόπωσης
- Ναυτία
- Πόνος μυών ή αρθρώσεων