Ένας προτεινόμενος νόμος για να νομιμοποιηθεί ο υποβοηθούμενος θάνατος στο τελικό στάδιο της νόσου προορίζεται για να ψηφιστεί στη Βουλή των Κοινοτήτων.
Οι βουλευτές πρόκειται να συζητήσουν και να ψηφίσουν το νομοσχέδιο στις 29 Νοεμβρίου
Το νομοσχέδιο – που αφορά ενήλικες που θα θέλουν να τερματίσουν την ζωή τους, – θ’ αφορά, για να είναι νόμιμο, άτομα άνω των 18 ετών που είναι ανίατα άρρωστα και επιθυμούν βοηθηθούν για να τερματίσουν τη ζωή τους.
Υπάρχουν όμως απαιτήσεις:
- Πρέπει να είναι κάτοικοι Αγγλίας και Ουαλίας και να είναι εγγεγραμμένοι σε GP για τουλάχιστον 12 μήνες
- Πρέπει να έχουν τη διανοητική ικανότητα να κάνουν την επιλογή και να θεωρούνται ότι έχουν εκφράσει μια σαφή, σταθερή και ελεύθερη επιθυμία, χωρίς καταναγκασμό ή πίεση.
- Πρέπει να αναμένεται ότι θα πεθάνουν εντός έξι μηνών
- Πρέπει να κάνουν δύο ξεχωριστές δηλώσεις τις οποίες να έχουν υπογράψει σχετικά με την επιθυμία τους να πεθάνουν
- Δύο ανεξάρτητοι γιατροί πρέπει να συμφωνούν ότι το άτομο έχει κάνει ορθολογική επιλογή και πρέπει να μεσολαβούν τουλάχιστον επτά ημέρες μεταξύ των αξιολογήσεων των γιατρών
- Ένας δικαστής του Ανώτατου Δικαστηρίου πρέπει να ακούσει τουλάχιστον έναν από τους γιατρούς και μπορεί επίσης να ανακρίνει τον ετοιμοθάνατο ή οποιονδήποτε άλλο θεωρεί κατάλληλο. Μετά πρέπει να περάσουν άλλες 14 ημέρες μετά την έκδοση της απόφασης του δικαστή
Σύμφωνα με το νομοσχέδιο, ένας γιατρός θα μπορούσε να παρασκευάσει την ουσία, αλλά το ίδιο το άτομο πρέπει να τη λάβει.
Κανένας γιατρός ή οποιοσδήποτε άλλος δεν θα επιτρεπόταν να χορηγήσει το φάρμακο στο άτομο που πάσχει από ανίατη νόσο. Οι γιατροί επίσης δεν θα έχουν καμία υποχρέωση να λάβουν μέρος στη διαδικασία υποβοηθούμενης ευθανασίας.
Και εκτός από την παραπάνω λίστα απαιτήσεων, το νομοσχέδιο καθιστά παράνομο για κάποιον να πιέζει, να εξαναγκάζει ή να χρησιμοποιεί ανήθικα μέσα για να κάνει κάποιον να δηλώσει ότι θέλει να τερματίσει τη ζωή του ή να παρακινήσει κάποιον να χορηγήσει μια εγκεκριμένη ουσία .
Εάν κάποιος κριθεί ένοχος για οποιαδήποτε από αυτές τις ενέργειες, μπορεί να αντιμετωπίσει ποινή φυλάκισης έως και 14 ετών.
Ο νόμος θα ισχύσει για την Αγγλία και την Ουαλία. Ένα ξεχωριστό νομοσχέδιο βρίσκεται ήδη υπό συζήτηση στη Σκωτία.
Εν τω μεταξύ, πολιτικοί στο Τζέρσεϊ και στη Νήσο του Μαν έχουν ήδη υποστηρίξει σχέδια για την εισαγωγή υποβοηθούμενου θανάτου και η διαδικασία για τη θέσπιση νομοθεσίας βρίσκεται σε εξέλιξη.
Πηγή: BBC