.
Ξεκίνησαν οι δοκιμές σε 7 χώρες.
Ο Janusz Racz έγινε ο πρώτος ασθενής που έλαβε το εμβόλιο για την θεραπεία του καρκίνου του πνεύμονα. Συγκεκριμένα έλαβε 6 δόσεις του εμβολίου, κάθε μία από τις οποίες έχει γενετικό υλικό από διαφορετικά μέρη του όγκου με στόχο να «εκπαιδεύσει» πέντε δισεκατομμύρια κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος να
επιτεθούν στον καρκίνο . «Είναι ανώδυνο», σχολίασε ο Janusz Racz μετά την πρώτη του ένεση. «Είναι πολύ καλύτερο από τη χημειοθεραπεία, η οποία ήταν δύσκολη για μένα». Ο 67χρονος είναι πρώην ορειβάτης και μαραθωνοδρόμος με συμμετοχή και στον Μαραθώνιο της Ελλάδας, δήλωσε ότι έχει στόχο να τρέξει τον μαραθώνιο του Λονδίνου μέσα σε τρία χρόνια, σύμφωνα με το Sky News.
Αισιοδοξούν οι γιατροί
Η Dr Sarah Benafif επικεφαλής της κλινικής δοκιμής για το εμβόλιο στο UCLH δήλωσε ότι: «Έχουμε ήδη κάποια δεδομένα ότι πρόκειται για ένα αρκετά καλά ανεκτό είδος εμβολίου, «Ελπίζουμε ότι με την πάροδο του χρόνου θα μπορέσουμε να δείξουμε ότι η θεραπεία είναι αποτελεσματική κατά του καρκίνου του πνεύμονα, ενώ αφήνει ανέγγιχτους άλλους ιστούς».
Ο καθηγητής Siow Ming Lee, ογκολόγος στο UCLH και κλινικός υπεύθυνος για το βρετανικό μέρος της μελέτης αναφερόμενος στην άμεση ανάγκη για νέες θεραπείες δήλωσε στην Guardian ότι «με την δοκιμή του εμβολίου, ξεκινάει μια συναρπαστική εποχή! Οι θάνατοι που οφείλονται στον Καρκίνο του πνεύμονα αγγίζουν τα 1,8 εκατομμύρια παγκοσμίως, οι περισσότεροι καταγράφονται στις αναπτυσσόμενες χώρες, ας ελπίσουμε ότι μπορούμε να ξεκινήσουμε με την πρώτη γενιά εμβολίου mRNA και στη συνέχεια να το επεκτείνουμε στον υπόλοιπο κόσμο».
Η εθνική διευθύντρια του NHS England για τον καρκίνο Dame Cally Palmer είπε μεταξύ άλλων ότι «Εάν επιτύχουμε, θα μπορούσε να είναι επαναστατικό για τον εμβολιασμό των ανθρώπων κατά του δικού τους καρκίνου, ώστε να αποτρέψουν την επανεμφάνισή του μετά την αρχική θεραπεία τους». Νοσοκομεία σε ολόκληρη τη χώρα, σε συνεργασία με πανεπιστήμια και εταίρους, διερευνούν τρόπους αξιοποίησης του ανοσοποιητικού συστήματος για τη θεραπεία διαφόρων μορφών καρκίνου. Η πρόσβαση σε πρωτοποριακές δοκιμές και άλλες καινοτομίες προσφέρει ελπίδα στους καρκινοπαθείς, ενώ χιλιάδες άλλοι αναμένεται να συμμετάσχουν σε δοκιμές τα επόμενα χρόνια.
Ο βρετανός υπουργός Επιστημών λόρδος Βάλανς επίσης
εξέφρασε την αισιοδοξία του για τη δοκιμή και υπογράμμισε
ότι το εμβόλιο αυτό είναι δυνατό να σώσει χιλιάδες ζωές.
Σε επτά χώρες ξεκινάει η κλινική δοκιμή του εμβολίου
Η κλινική δοκιμή φάσης 1, η πρώτη μελέτη του BNT116 σε ανθρώπους, έχει ξεκινήσει σε 34 ερευνητικά ιδρύματα σε επτά χώρες: το Ηνωμένο Βασίλειο, τις Ηνωμένες Πολιτείες, τη Γερμανία, την Ουγγαρία, την Πολωνία, την Ισπανία και την Τουρκία. Συνολικά περίπου 130 ασθενείς -από ασθενείς πρώτου σταδίου, πριν από εγχείρηση ή ακτινοβολίες, μέχρι και προχωρημένου σταδίου ή με μεταστατικό καρκίνο- θα κάνουν το εμβόλιο παράλληλα με ανοσοθεραπεία.
Ο μη μικροκυτταρικός καρκίνος του πνεύμονα, η πιο κοινή μορφή καρκίνου του πνεύμονα, συνδέεται συχνά με το κάπνισμα. Πολλοί ασθενείς λαμβάνουν διάγνωση σε προχωρημένο στάδιο, γεγονός που καθιστά τη θεραπεία λιγότερο αποτελεσματική, ενώ μόνο το ένα τέταρτο περίπου, επιβιώνει πέντε χρόνια. Αυτή η δοκιμή περιλαμβάνει μοναδικά ασθενείς με νόσο σε πρώιμο στάδιο που δεν έχουν ακόμη υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση ή ακτινοθεραπεία, καθώς και ασθενείς με προχωρημένο ή υποτροπιάζοντα καρκίνο. Συμπτώματα όπως ο επίμονος βήχας, ο πόνος στο στήθος και η κόπωση θα πρέπει να ωθούν σε επίσκεψη στο γιατρό.
Πηγή : Guardian