Μια απλή selfie θα μπορούσε να βοηθήσει τους γιατρούς να προσδιορίσουν τη «βιολογική ηλικία» ενός ασθενούς και να κρίνουν πόσο καλά μπορεί να ανταποκριθεί… θεραπεία του καρκίνου, σύμφωνα με νέα μελέτη.
Ερευνητές από το Γενικό Νοσοκομείο Μπρίγκαμ της Μασαχουσέτης στις ΗΠΑ δήλωσαν ότι η φυσική εμφάνιση ενός ασθενούς μπορεί να βοηθήσει στην κατανόηση της λεγόμενης «βιολογικής ηλικίας» του – πόσο χρονών είναι ένα άτομο από φυσιολογικής άποψης.
Η μελέτη τους διαπίστωσε ότι το νέο εργαλείο τεχνητής νοημοσύνης FaceAge μπορεί να εκτιμήσει τη βιολογική ηλικία ενός ατόμου, σε αντίθεση με την πραγματική του ηλικία, σαρώνοντας μια εικόνα του προσώπου του.
Η βιολογική ηλικία ενός ατόμου, η οποία αποτελεί προγνωστικό παράγοντα της συνολικής υγείας του και μπορεί να αποτελέσει προγνωστικό παράγοντα του προσδόκιμου ζωής, βασίζεται σε πολλούς παράγοντες, συμπεριλαμβανομένου του τρόπου ζωής και της γενετικής, ανέφεραν οι ερευνητές.
Αλλά ήθελαν να εξετάσουν εάν η βιολογική ηλικία θα μπορούσε να εξεταστεί με βάση την εμφάνιση ενός ατόμου – παρόμοια με αυτό που οι γιατροί ονομάζουν «εξέταση του βολβού του ματιού», όπου γίνονται ορισμένες κρίσεις με βάση την εμφάνιση ενός ατόμου, όπως το εάν κάποιος θα μπορούσε να υποβληθεί σε εντατική θεραπεία για τον καρκίνο με βάση το πόσο εύθραυστος φαίνεται να είναι.

Οι ερευνητές δήλωσαν ότι ήθελαν να δουν αν θα μπορούσαν να «υπερβούν» το «υποκειμενικό και χειροκίνητο» τεστ ματιού, δημιουργώντας ένα εργαλείο τεχνητής νοημοσύνης (AI) «βαθιάς μάθησης» που θα μπορούσε να αξιολογήσει «απλές selfies».
Ο νέος αλγόριθμος εκπαιδεύτηκε χρησιμοποιώντας 59.000 φωτογραφίες
«Η μελέτη μας έδειξε για πρώτη φορά ότι μπορούμε πραγματικά να χρησιμοποιήσουμε την τεχνητή νοημοσύνη για να μετατρέψουμε μια selfie σε μια πραγματική πηγή βιοδεικτών γήρανσης», δήλωσε ο Δρ Hugo Aerts, αντίστοιχος συγγραφέας της εργασίας.
Είπε ότι το εργαλείο είναι χαμηλού κόστους, μπορεί να χρησιμοποιηθεί επανειλημμένα με την πάροδο του χρόνου και θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για την παρακολούθηση της βιολογικής ηλικίας ενός ατόμου σε διάστημα «μηνών, ετών και δεκαετιών».
«Ο αντίκτυπος μπορεί να είναι πολύ μεγάλος, επειδή τώρα έχουμε έναν τρόπο να παρακολουθούμε πολύ εύκολα την κατάσταση της υγείας ενός ασθενούς συνεχώς και αυτό θα μπορούσε να μας βοηθήσει να προβλέψουμε καλύτερα τον κίνδυνο θανάτου ή επιπλοκών μετά, ας πούμε, για παράδειγμα, από μια μεγάλη χειρουργική επέμβαση ή άλλες θεραπείες», πρόσθεσε.
Εξηγώντας το εργαλείο, ακαδημαϊκοί έδειξαν πώς αξιολογούσε τη βιολογική ηλικία των ηθοποιών Paul Rudd και Wilford Brimley με βάση φωτογραφίες των ανδρών όταν ήταν και οι δύο 50 ετών.
Η βιολογική ηλικία του Ραντ υπολογίστηκε στα 42,6 έτη, ενώ του Μπρίμλι, ο οποίος πέθανε το 2020, εκτιμήθηκε ότι έχει βιολογική ηλικία 69 ετών.
Η νέα μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Lancet Digital Health, έδειξε ότι το εργαλείο χρησιμοποιήθηκε σε χιλιάδες ασθενείς με καρκίνο. Το FaceAge χρησιμοποιήθηκε σε 6.200 ασθενείς με καρκίνο χρησιμοποιώντας εικόνες που ελήφθησαν κατά την έναρξη της θεραπείας τους. Οι ακαδημαϊκοί διαπίστωσαν ότι η βιολογική ηλικία των ασθενών με καρκίνο ήταν, κατά μέσο όρο, πέντε χρόνια μεγαλύτερη από τη χρονολογική ηλικία. Διαπίστωσαν επίσης ότι οι παλαιότερες μετρήσεις FaceAge συσχετίστηκαν με χειρότερα αποτελέσματα επιβίωσης μεταξύ ασθενών με καρκίνο, ειδικά σε άτομα που είχαν FaceAge ηλικίας άνω των 85 ετών.
«Τα αποτελέσματά μας υποδηλώνουν ότι ένα μοντέλο βαθιάς μάθησης μπορεί να εκτιμήσει τη βιολογική ηλικία από φωτογραφίες προσώπου και έτσι να βελτιώσει την πρόβλεψη επιβίωσης σε ασθενείς με καρκίνο», κατέληξαν οι συγγραφείς.
Ο Δρ. Ρέι Μακ, συν-επικεφαλής συγγραφέας της εργασίας, πρόσθεσε: «Έχουμε δείξει ότι η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να μετατρέψει μια απλή φωτογραφία προσώπου σε ένα αντικειμενικό μέτρο της βιολογικής ηλικίας, το οποίο οι κλινικοί γιατροί μπορούν να χρησιμοποιήσουν για την εξατομικευμένη φροντίδα των ασθενών, όπως για παράδειγμα να έχουν ένα ακόμη σημείο δεδομένων ζωτικών σημείων». Είπε ότι είναι «ένα ακόμη κομμάτι του παζλ, όπως τα ζωτικά σημεία, τα αποτελέσματα εργαστηριακών εξετάσεων ή η ιατρική απεικόνιση».
«Θέλουμε να είμαστε σαφείς ότι θεωρούμε εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης όπως το FaceAge ως βοήθεια που παρέχει υποστήριξη αποφάσεων και όχι ως υποκατάστατα της κρίσης του κλινικού ιατρού».
Περισσότερες μελέτες που αξιολογούν το FaceAge βρίσκονται σε εξέλιξη, συμπεριλαμβανομένου του κατά πόσον θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για άλλες παθήσεις ή ασθένειες και ποιες είναι οι επιπτώσεις που έχουν πράγματα όπως η αισθητική χειρουργική ή το Botox στο εργαλείο.
Πηγή: independent.co.uk