Εκατοντάδες πειραματόζωα που έμειναν πίσω μετά τις περικοπές στον τομέα της Υγείας και των Ανθρωπίνων Υπηρεσιών της κυβέρνησης Τραμπ φέρονται να έχουν υποβληθεί σε ευθανασία.
Από τα περισσότερα από 900 ζώα που βρίσκονται σε μια εγκατάσταση του Εθνικού Ινστιτούτου Επαγγελματικής Ασφάλειας και Υγείας με έδρα τη Δυτική Βιρτζίνια, το ένα τρίτο θανατώθηκε την περασμένη εβδομάδα μετά από απολύσεις εκεί, σύμφωνα με δημοσίευμα των New York Times . Τώρα, οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι αυτό το ανησυχητικό αποτέλεσμα θα μπορούσε να συμβεί ξανά, καθώς τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας θέτουν ανώτατο όριο στα έμμεσα κόστη , συμπεριλαμβανομένων των εξόδων εγκαταστάσεων και διοίκησης.
«Εάν τα ζώα δεν μπορούν να τραφούν και να φροντιστούν σωστά, τότε θα πρέπει να θυσιαστούν», δήλωσε στην εφημερίδα The Independent ο Δρ. Πολ Λοκ, επιστήμονας περιβαλλοντικής υγείας, δικηγόρος και καθηγητής στη Σχολή Δημόσιας Υγείας Bloomberg του Johns Hopkins . «Και αυτό, για μένα, είναι απλώς μια παρέλαση φρικτών».
«Κάποιοι μπορεί να σας πουν ότι αυτή η μαζική θανάτωση είναι εντάξει, επειδή σημαίνει ότι η έρευνα σε ζώα θα σταματήσει. Αλλά αυτό απλά δεν είναι αλήθεια. Η έρευνα σε ζώα δεν θα σταματήσει. Απλώς θα πάει κάπου αλλού», είπε.
Ένας εκπρόσωπος του Υπουργείου Υγείας και Ανθρωπίνων Υπηρεσιών δεν αναφέρθηκε στην κατάσταση στη Δυτική Βιρτζίνια , αλλά δήλωσε στην εφημερίδα The Independent ότι το Υπουργείο Υγείας και Ανθρωπίνων Υπηρεσιών έχει δεσμευτεί να διατηρήσει τη συμμόρφωση με όλα τα ομοσπονδιακά πρότυπα για την καλή διαβίωση των ζώων καθ’ όλη τη διάρκεια αυτής της μεταβατικής περιόδου και ότι παραμένει επικεντρωμένο στη διασφάλιση ότι οι υποχρεώσεις για τη δημόσια υγεία, την έρευνα και τις κανονιστικές υποχρεώσεις θα συνεχίσουν να τηρούνται υπεύθυνα και σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία.
Η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων της κυβέρνησης Τραμπ προχώρησε πρόσφατα στη «σταδιακή κατάργηση» των δοκιμών σε ζώα για ορισμένα φάρμακα.
Την Τρίτη, το NIH ανακοίνωσε μια νέα πρωτοβουλία για την κατάργηση των δοκιμών σε ζώα . Ο διευθυντής Δρ. Jay Bhattacharya δήλωσε ότι αυτό θα «επαναπροσδιορίσει ριζικά τον τρόπο διεξαγωγής της έρευνας» και σηματοδοτεί ένα «κρίσιμο άλμα προς τα εμπρός για την επιστήμη, την εμπιστοσύνη του κοινού και τη φροντίδα των ασθενών».
«Νομίζω ότι βρισκόμαστε αντιμέτωποι με τα όρια των όσων μπορούν να μας πουν τα ζώα», δήλωσε ο Λοκ, «και υπάρχουν πολλοί λόγοι γι’ αυτό. Αλλά ο απλός βιολογικός λόγος είναι ότι η ανθρώπινη βιολογία είναι διαφορετική από τη ζωική βιολογία».
Πιστεύει ότι θα πρέπει να υπάρξει μια μετάβαση από τις δοκιμές σε ζώα, ενώ παράλληλα θα αναπτύσσονται εναλλακτικές λύσεις.
«Ο FDA και η EPA έχουν πιεστεί εδώ και δεκαετίες να υποστηρίξουν καινοτόμες μεθόδους που χρησιμοποιούν ανθρώπινα κύτταρα, τρισδιάστατη εκτύπωση, ρομποτική, υπολογιστικά μοντέλα και άλλες τεχνολογίες για την αξιολόγηση της ασφάλειας και της αποτελεσματικότητας μιας σειράς χημικών ουσιών, προϊόντων, συσκευών και φαρμάκων χωρίς την ταλαιπωρία και τον θάνατο κυριολεκτικά εκατοντάδων χιλιάδων ζώων», δήλωσε η Sara Amundson, πρόεδρος του Humane World Action Fund.
Η PETA εκτιμά ότι εξακολουθούν να υπάρχουν 100 εκατομμύρια ζώα σε εργαστήρια των ΗΠΑ, αλλά λέει ότι ο αριθμός τους είναι πιθανώς υποεκτιμημένος. Είναι ένας αριθμός που δεν περιλαμβάνει τα ζώα που δεν προστατεύονται από τον Νόμο περί Ευημερίας των Ζώων. Επομένως, δεν περιλαμβάνει ποντίκια, αρουραίους, ψάρια και πτηνά που εκτρέφονται για ερευνητικούς σκοπούς.
Μερικά από τα εκατομμύρια ζώα θα μπορούσαν να μετακινηθούν, αλλά πολλά μπορεί να έχουν ήδη εκτεθεί σε παθογόνους οργανισμούς. Δεν είναι σαφές πού θα μπορούσαν να πάνε όλα αυτά τα ζώα, αν όχι σε καταφύγια. Πολλά άλλα διασώζονται από εγκαταστάσεις.
Η βιομηχανία έχει καθήκον να καθορίσει το μέλλον του ζώου, δήλωσε η ανώτερη δικηγόρος του Ταμείου Νομικής Υπεράσπισης Ζώων, Κέιτλιν Φόλεϊ, σε δήλωση που κοινοποιήθηκε στην εφημερίδα The Independent .
«[Το Ταμείο Νομικής Υπεράσπισης των Ζώων] προτρέπει το Κογκρέσο να ψηφίσει παρόμοια νομοθεσία με τον Νόμο για τους ΧΙΜΠΑΖ (Νόμος για τη Βελτίωση, τη Συντήρηση και την Προστασία της Υγείας των Χιμπατζήδων) ώστε να απαιτείται η υιοθεσία ή η επαναπατρισμός όλων των ζώων που εξαναγκάζονται σε έρευνα σε ζώα», έγραψε. Ο Νόμος για τους ΧΙΜΠΑΖ είναι ένας ομοσπονδιακός νόμος που επιβάλλει τη δημιουργία ενός συστήματος καταφυγίων για τους χιμπατζήδες που δεν χρειάζονται πλέον στην έρευνα.
Αλλά, χωρίς αυτές ή παρόμοιες οδούς, ο Roe λέει ότι η επιλογή των ζώων είναι ο θάνατος. Μπορεί να είναι η καλύτερη επιλογή τους πριν από τα πειράματα , δήλωσε στο Rawstory ο Justin Goodman, ανώτερος αντιπρόεδρος στο White Coat Waste Project.
«Η πραγματικότητα είναι ότι αυτά τα ζώα ήταν πάντα σε κίνδυνο ευθανασίας. Στην πραγματικότητα, η συντριπτική πλειοψηφία των ζώων στα εργαστήρια θανατώνονται στο τέλος των πειραμάτων», πρόσθεσε ο Ρόου. «Αυτή είναι η αλήθεια».
Πηγή: The Independent