Ο Μπάμπερ και ο Πίνατ, ένα γκόλντεν ριτρίβερ και ένα μαύρο λαμπραντόρ που εκπαιδεύθηκαν κατάλληλα, μπορούν να ανιχνεύουν τη νευροεκφυλιστική νόσο από την οσμή του δέρματος με ακρίβεια της τάξεως του 98%.
Δύο σκύλοι, ο Μπάμπερ, ένα γκόλντεν ριτρίβερ και ο Πίνατ, ένα μαύρο λαμπραντόρ, έχουν μετατραπεί στους καλύτερους διαγνώστες της νόσου του Πάρκινσον. Τα δύο σκυλιά εκπαιδεύθηκαν κατάλληλα ώστε να ανιχνεύουν τη νευροεκφυλιστική νόσο στην οσμή του δέρματος χρόνια πριν από την εκδήλωση συμπτωμάτων με ακρίβεια της τάξεως του 98%, όπως αναφέρεται σε μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό «The Journal of Parkinson’s Disease».
Ανοίγει ο δρόμος για πρώιμη διάγνωση
Τα νέα ευρήματα τα οποία ανήκουν σε ερευνητές των Πανεπιστημίων του Μπρίστολ και του Μάντσεστερ σε συνεργασία με τον φιλανθρωπικό οργανισμό Medical Detection Dogs ανοίγουν τον δρόμο για μια απλή, μη παρεμβατική διαγνωστική μέθοδο που με χρήση των κατάλληλων βιοδεικτών θα επιτρέπει την πολύ πρώιμη ανίχνευση της Πάρκινσον και θα οδηγεί σε πολύ πιο έγκαιρη θεραπεία η οποία θα επιβραδύνει την εξέλιξη της νόσου.
Υψηλή ευαισθησία
Οι δύο σκύλοι εκπαιδεύθηκαν κατάλληλα από τους ειδικούς του Medical Detection Dogs ώστε να εντοπίζουν ποια δείγματα σμήγματος του δέρματος ανήκαν σε ασθενείς με Πάρκινσον και ποια σε υγιή άτομα. Στο πλαίσιο διπλής τυφλής κλινικής δοκιμής, η μέθοδος των.. σκύλων-ανιχνευτών της Πάρκινσον εμφάνισε ευαισθησία της τάξεως του 80% και ειδικότητα που έφθασε ως και το 98% (η ευαισθησία ενός τεστ αφορά τον επιτυχή εντοπισμό των θετικών αποτελεσμάτων – άρα δίνει όσο το δυνατόν λιγότερα ψευδώς αρνητικά αποτελέσματα. Αντιθέτως η ειδικότητα ενός τεστ αφορά τον επιτυχή εντοπισμό των αρνητικών αποτελεσμάτων – δίνει λοιπόν όσο το δυνατόν λιγότερα ψευδώς θετικά αποτελέσματα).
Και όχι μόνο αυτό. Ηταν επίσης σημαντικό ότι τα δύο… λαγωνικά της Πάρκινσον κατάφεραν να ανιχνεύσουν τη νόσο και σε δείγματα ασθενών που έπασχαν και από άλλα προβλήματα υγείας.
Η… σκυλίσια εκπαίδευση
Τα δύο σκυλιά εκπαιδεύθηκαν επί αρκετές εβδομάδες σε περισσότερα από 200 δείγματα οσμών που προέρχονταν από άτομα τα οποία είχαν διαγνωσθεί με Πάρκινσον καθώς και σε δείγματα εθελοντών που δεν έπασχαν από τη συγκεκριμένη νόσο. Οι σκύλοι λάμβαναν επιβράβευση κάθε φορά που ανίχνευαν σωστά ένα θετικό δείγμα καθώς και όταν αγνοούσαν ένα αρνητικό δείγμα.
Κατή τη διπλή τυφλή δοκιμή (στην οποία μόνο ένας υπολογιστής γνώριζε πού βρίσκονταν τα σωστά δείγματα) κάθε σειρά δειγμάτων παρουσιαζόταν στα δύο σκυλιά και σε ανάστροφη σειρά – έτσι τα δείγματα για τα οποία τα σκυλιά δεν μπορούσαν να αποφασίσουν τούς επαναπαρουσιάζονταν έως ότου λαμβανόταν μια απόφαση για όλα τα δείγματα.
Εναρξη συμπτωμάτων 20 χρόνια προτού γίνουν «ορατά»
Με δεδομένο ότι σήμερα δεν υπάρχει ένα ακριβές διαγνωστικό τεστ για την Πάρκινσον ο εντοπισμός βιοδεικτών θα μπορεί να βοηθήσει στην πρώιμη διάγνωση και στην έγκαιρη παρέμβαση. Όπως ανέφερε η Κλερ Γκεστ, διευθύνουσα σύμβουλος και επιστημονική υπεύθυνη των Medical Detection Dogs «σήμερα δεν υπάρχει ένα τεστ πρώιμης διάγνωσης της Πάρκινσον τη στιγμή που τα συμπτώματα μπορεί να ξεκινήσουν ως και 20 χρόνια προτού γίνουν ορατά και επίμονα οδηγώντας τελικώς σε επιβεβαιωμένη διάγνωση. Η πρώιμη διάγνωση της νόσου αποτελεί ‘‘κλειδί’’ καθώς η έγκαιρη θεραπεία θα μπορεί να επιβραδύνει την εξέλιξη της Πάρκινσον και να μειώσει την ένταση των συμπτωμάτων».
Η «οσφρητική υπογραφή» των ασθενών
Από την πλευρά της η δρ Νίκολα Ρούνεϊ, αναπληρώτρια καθηγήτρια στην Κτηνιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Μπρίστολ, κύρια συγγραφέας της νέας μελέτης σημείωσε ότι «ο εντοπισμός διαγνωστικών βιοδεικτών για την Πάρκινσον, ιδίως εκείνων που μπορούν να προβλέψουν την ανάπτυξη της νόσου ή να βοηθήσουν στην πρώιμη διάγνωσή της αποτελεί αντικείμενο συνεχιζόμενης έρευνας. Οι σκύλοι της μελέτης μας επέτυχαν υψηλή ευαισθησία και ειδικότητα και έδειξαν ότι υπάρχει μια οσφρητική υπογραφή διακριτή στους ασθενείς με τη νόσο. Πιστεύω ότι οι σκύλοι μπορούν να μας βοηθήσουν να αναπτύξουμε μια ταχεία, μη παρεμβατική και οικονομική μέθοδο εντοπισμού των ασθενών με Πάρκινσον».
Πηγή: tovima.gr