Στα πλαίσια της διημερίδας με τίτλο « Η Αιματολογία ως Διεπιστημονικό Σημείο Συνάντησης στην Εποχή της Τεχνητής Νοημοσύνης» που θα πραγματοποιηθεί στις 28 και 29 Μαρτίου 2025 στο ξενοδοχείο Du Lac στα Ιωάννινα, δύο «στρογγυλά τραπέζια» – συζητήσεις θα πραγματοποιηθούν το Σάββατο.
Το πρώτο σχετικά με τις «Κλινικές Δοκιμές στην Εποχή της Τεχνητής Νοημοσύνης: Τάσεις και Προοπτικές», με τη συμμετοχή των Ιωάννη Κωτσιόπουλου, Βέρας Βαζαίου, Ευαγγελίας Κοράκη και Νανάς Παλαιτσάκη.
Το μέλλον των κλινικών μελετών διαμορφώνεται από την Τεχνητή Νοημοσύνη– και το ερώτημα δεν είναι αν, αλλά πώς θα την αξιοποιήσουμε προς όφελος των ασθενών και της έρευνας.
🔹 Πώς η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να επιταχύνει τον εντοπισμό και την ένταξη περισσότερων ασθενών στις μελέτες. Είναι έτοιμη η Ελλάδα να υιοθετήσει αυτήν την προσέγγιση;
🔹 Με την αυξανόμενη χρήση αλγορίθμων για την επιλογή χωρών διεξαγωγής μελετών, ποιες στρατηγικές πρέπει να ακολουθήσουμε για να παραμείνει η χώρα μας ανταγωνιστική;
🔹 Οι ασθενείς ανησυχούν για την αδιαφανή χρήση των δεδομένων τους. Είναι οι υπάρχοντες μηχανισμοί προστασίας επαρκείς; Τι αλλαγές θα ενίσχυαν την εμπιστοσύνη τους;
🔹 Σε έναν κόσμο όπου η φαρμακοβιομηχανία συνεργάζεται όλο και περισσότερο με πανεπιστήμια και τεχνολογικά startups, πώς μπορούμε να προωθήσουμε μια ολιστική και συνεργατική προσέγγιση;

Και το δεύτερο με θέμα «Ιατρική και Τεχνητή Νοημοσύνη: Πρακτικές και Ηθικές Προεκτάσεις», με τη συμμετοχή των Σάββα Χατζηχριστοφή, Γιάννη Φαρσάρη και Γιάννη Αγγελάκη, και συντονίστρια την Ελευθερία Χατζημιχαήλ.
Η διημερίδα διοργανώνεται από τη Διεπιστημονική Εταιρεία Έρευνας στην Αιματολογία, σε συνεργασία με την Αιματολογική Κλινική του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων.
Η εκδήλωση φιλοδοξεί να αποτελέσει έναν χώρο ανταλλαγής γνώσεων, εμπειριών και προοπτικών μεταξύ ειδικών της Αιματολογίας, παθολογικών ειδικοτήτων, νοσηλευτών και φοιτητών, προσελκύοντας κορυφαίους επιστήμονες από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Ειδικότερη έμφαση θα δοθεί στις εφαρμογές της Τεχνητής Νοημοσύνης (ΤΝ) στη διάγνωση και θεραπεία αιματολογικών νοσημάτων, καθώς και στις ηθικές και πρακτικές προκλήσεις που δημιουργεί η χρήση της ΤΝ στην Ιατρική.
Το πλούσιο επιστημονικό πρόγραμμα περιλαμβάνει παρουσιάσεις, στρογγυλά τραπέζια και δύο διαδραστικά workshops: «Τεχνητή Νοημοσύνη για Όλους» με εκπαιδευτή τον Γιάννη Φαρσάρη, που αφορά την εξοικείωση με τις νέες τεχνολογίες, και «Η Τέχνη του Λόγου: Ενδυνάμωση Δημόσιας Ομιλίας για Ιατρούς» με εκπαιδευτή τον Απόστολο Κουμαρίνο, που αφορά την ανάπτυξη επικοινωνιακών δεξιοτήτων.
Στη διημερίδα θα συμμετάσχουν διακεκριμένοι ομιλητές από κορυφαία πανεπιστημιακά ιδρύματα και ιατρικά κέντρα, μεταξύ των οποίων οι καθηγητές Manolis Kellis (MIT, ΗΠΑ), Σάββας Χατζηχριστοφής (Neapolis University, Κύπρος) και Αχιλλέας Γραβάνης (Πανεπιστήμιο Κρήτης), που θα συζητήσουν τις πλέον σύγχρονες εξελίξεις στο πεδίο της Ιατρικής και της Τεχνητής Νοημοσύνης.