Το CEPI και ο ΠΟΥ προτρέπουν ερευνητές και κυβερνήσεις να επιταχύνουν τις προετοιμασίες για την επόμενη πανδημία
Δημοσιεύθηκε την 1η Αυγούστου 2024 στο World Health Organization
Ο Συνασπισμός για Καινοτομίες Ετοιμότητας για Επιδημίες (CEPI) και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) κάλεσαν σήμερα ερευνητές και κυβερνήσεις να ενισχύσουν και να επιταχύνουν την παγκόσμια έρευνα για να προετοιμαστούν για την επόμενη πανδημία.
Τόνισαν τη σημασία της επέκτασης της έρευνας ώστε να συμπεριλάβει ολόκληρες οικογένειες παθογόνων που μπορούν να μολύνουν ανθρώπους –ανεξάρτητα από τον αντιληπτό κίνδυνο πανδημίας– καθώς και την εστίαση σε μεμονωμένα παθογόνα. Η προσέγγιση προτείνει τη χρήση πρωτότυπων παθογόνων ως οδηγών ή εντοπιστών για την ανάπτυξη της βάσης γνώσεων για ολόκληρες οικογένειες παθογόνων.
Στη Σύνοδο Κορυφής για την Παγκόσμια Ετοιμότητα για Πανδημία 2024 που πραγματοποιήθηκε στο Ρίο ντε Τζανέιρο της Βραζιλίας, το Σχέδιο Ε&Α του ΠΟΥ για τις επιδημίες εξέδωσε έκθεση που παροτρύνει μια ευρύτερη προσέγγιση από ερευνητές και χώρες. Αυτή η προσέγγιση στοχεύει στη δημιουργία ευρέως εφαρμόσιμων γνώσεων, εργαλείων και αντιμέτρων που μπορούν να προσαρμοστούν γρήγορα στις αναδυόμενες απειλές. Αυτή η στρατηγική στοχεύει επίσης στην επιτάχυνση της επιτήρησης και της έρευνας για την κατανόηση του τρόπου με τον οποίο τα παθογόνα μεταδίδουν και μολύνουν τους ανθρώπους και πώς το ανοσοποιητικό σύστημα ανταποκρίνεται σε αυτούς.
Οι συντάκτες της έκθεσης παρομοίασαν την ενημερωμένη σύστασή της με το να φαντάζονται επιστήμονες ως άτομα που αναζητούν χαμένα κλειδιά σε έναν δρόμο (το επόμενο παθογόνο πανδημίας). Η περιοχή που φωτίζεται από το φως του δρόμου αντιπροσωπεύει καλά μελετημένα παθογόνα με γνωστό δυναμικό πανδημίας. Ερευνώντας πρωτότυπα παθογόνα, μπορούμε να επεκτείνουμε τη φωτισμένη περιοχή, αποκτώντας γνώση και κατανόηση των οικογενειών παθογόνων που μπορεί να βρίσκονται αυτή τη στιγμή στο σκοτάδι. Οι σκοτεινοί χώροι σε αυτή τη μεταφορά περιλαμβάνουν πολλές περιοχές του κόσμου, ιδιαίτερα περιβάλλοντα με περιορισμένους πόρους με υψηλή βιοποικιλότητα, τα οποία εξακολουθούν να υπόκεινται σε παρακολούθηση και ανεπαρκή μελέτη. Αυτά τα μέρη μπορεί να φιλοξενούν νέα παθογόνα, αλλά δεν διαθέτουν την υποδομή και τους πόρους για τη διεξαγωγή ολοκληρωμένης έρευνας.
«Το επιστημονικό πλαίσιο του ΠΟΥ για την ετοιμότητα έρευνας για επιδημίες και πανδημίες είναι μια ζωτική αλλαγή στον τρόπο με τον οποίο ο κόσμος προσεγγίζει την ανάπτυξη αντιμέτρων και υποστηρίζεται σθεναρά από το CEPI. Όπως παρουσιάστηκε στην Παγκόσμια Διάσκεψη Ετοιμότητας για Πανδημία 2024 στο Ρίο ντε Τζανέιρο της Βραζιλίας, αυτό το πλαίσιο θα βοηθήσει στην καθοδήγηση και τον συντονισμό της έρευνας σε ολόκληρες οικογένειες παθογόνων, μια στρατηγική που στοχεύει να ενισχύσει την ικανότητα του κόσμου να ανταποκρίνεται γρήγορα σε απρόβλεπτες παραλλαγές, αναδυόμενα παθογόνα, ζωονοσογόνα διάχυση , και άγνωστες απειλές που αναφέρονται ως παθογόνο X», δήλωσε ο Δρ Richard Hatchett, Διευθύνων Σύμβουλος της CEPI .
Στην εργασία ιεράρχησης των προτεραιοτήτων που στηρίζει την έκθεση συμμετείχαν πάνω από 200 επιστήμονες από περισσότερες από 50 χώρες, οι οποίοι αξιολόγησαν την επιστήμη και τα στοιχεία σε 28 οικογένειες ιών και μία βασική ομάδα βακτηρίων, που περιλαμβάνει 1652 παθογόνα. Ο κίνδυνος επιδημίας και πανδημίας προσδιορίστηκε λαμβάνοντας υπόψη τις διαθέσιμες πληροφορίες σχετικά με τα πρότυπα μετάδοσης, τη λοιμογόνο δύναμη και τη διαθεσιμότητα διαγνωστικών δοκιμών, εμβολίων και θεραπειών.
Το CEPI και ο ΠΟΥ ζήτησαν επίσης παγκόσμια συντονισμένη, συλλογική έρευνα για την προετοιμασία για πιθανές πανδημίες.
«Η ιστορία μας διδάσκει ότι η επόμενη πανδημία είναι θέμα πότε και όχι αν. Μας διδάσκει επίσης τη σημασία της επιστήμης και της πολιτικής αποφασιστικότητας για να αμβλύνουμε τον αντίκτυπό της», δήλωσε ο Δρ Tedros Adhanom Ghebreyesus, Γενικός Διευθυντής του ΠΟΥ . «Χρειαζόμαστε τον ίδιο συνδυασμό επιστήμης και πολιτικής αποφασιστικότητας για να ενωθούμε καθώς προετοιμαζόμαστε για την επόμενη πανδημία. Η προώθηση των γνώσεών μας για τα πολλά παθογόνα που μας περιβάλλουν είναι ένα παγκόσμιο έργο που απαιτεί τη συμμετοχή επιστημόνων από κάθε χώρα».
Για να διευκολυνθεί αυτό, ο ΠΟΥ δεσμεύει ερευνητικά ιδρύματα σε όλο τον κόσμο για τη δημιουργία μιας Συνεργατικής Ανοιχτής Ερευνητικής Κοινοπραξίας (CORC) για κάθε οικογένεια παθογόνων, με ένα συνεργαζόμενο κέντρο του ΠΟΥ να λειτουργεί ως ερευνητικός κόμβος για κάθε οικογένεια.
Αυτά τα CORC σε όλο τον κόσμο θα περιλαμβάνουν ερευνητές, προγραμματιστές, χρηματοδότες, ρυθμιστικές αρχές, εμπειρογνώμονες δοκιμών και άλλους, με στόχο την προώθηση μεγαλύτερης ερευνητικής συνεργασίας και ισότιμης συμμετοχής, ιδιαίτερα από μέρη όπου είναι γνωστό ή είναι πολύ πιθανό να κυκλοφορούν τα παθογόνα.
Επαφές πολυμέσων
Ομάδα μέσων ενημέρωσης του ΠΟΥ
Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας
Email: mediainquiries@who.int
Γραφείο Τύπου CEPI
CEPI
Τηλέφωνο: +44 7387 055214
Email: press@cepi.net
Προτεραιοποίηση παθογόνων: ένα επιστημονικό πλαίσιο για την ετοιμότητα έρευνας για επιδημίες και πανδημίες
Σχέδιο Ε&Α του ΠΟΥ για επιδημίες
Ένα επιστημονικό πλαίσιο για την ετοιμότητα έρευνας για επιδημίες και πανδημίες