Το 75% του χρόνου μας, ενήλικες και παιδιά, το περνάμε καθιστοί!
Ποιες είναι οι βλάβες που προκαλούνται και πόσο επιβαρύνεται ο εγκέφαλος από την ζωή στον μοντέρνο κόσμο;
Αν είστε απ’ αυτούς που πιστεύετε ότι τα μυοσκελετικά προβλήματα είναι αποτέλεσμα της φθοράς, της κακής στάσης σώματος ή τραυματισμών, η κουβέντα που γίνεται ανάμεσα στον Αποστόλη Κουμαρίνο και την Κατερίνα Μουστάκα, γιατρό, dr. Χειροπρακτικής και συγγραφέα.
Η γιατρός μ’ έναν αφοπλιστικό τρόπο, εξηγεί ότι την θεραπεία δεν την χορηγούν οι ειδικοί, τους οποίους αποκαλεί «διευκολυντές», ή προπονητές που έχουν αναλάβει αθλητές. Τα φάρμακα, οι επεμβάσεις, η φυσικοθεραπεία, είναι, για εκείνη εξωγενείς παράγοντες που διευκολύνουν, αλλά στην θεραπεία πρωταγωνιστής είναι ο ίδιος ο πάσχων.
Γιατί το αρχαίο σώμα στον σύγχρονο κόσμο νοσεί;
Μια σημαντική αιτία που δημιουργεί τα προβλήματα στο σώμα είναι το γεγονός, ότι ζούμε σ’ έναν μοντέρνο κόσμο με αρχαία σώματα!! Το σώμα είναι μια μηχανή κίνησης. Έτσι λοιπόν δεν γίνεται να του επιβάλλουμε να κάθεται 8 ώρες σ’ ένα γραφείο , τις υπόλοιπες μπροστά σε μια τηλεόραση ή ένα κινητό και όσες απομένουν, να είναι ξαπλωμένο στο κρεβάτι. Για να πάμε στην δουλειά μας, καθόμαστε στο αυτοκίνητο, για να φάμε καθόμαστε, για να διασκεδάσουμε καθόμαστε, ( μια που κανένας δεν χορεύει πια ).
Κάποτε χρειαζόμασταν 20 χιλιόμετρα περπάτημα, για να βρούμε τροφή ή νερό. Σήμερα το 75% του χρόνου, τόσο οι ενήλικες όσο και τα παιδιά, το περνάνε καθήμενοι. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι την εποχή που μειωνόταν η κίνηση, ξεκινούσε το αλτσχάιμερ ! Ένα αντίδοτο στο αλτσχάιμερ, είναι η κίνηση.
Το σώμα αφηγείται την ζωή μας
Η πηγή του στρες είμαστε εμείς οι ίδιοι … Θέλουμε να έχουμε τον έλεγχο των πάντων και επειδή δεν γίνεται, αφήνουμε το ” έξω ” να μας ελέγχει Όταν παίρνουμε προσωπικά ό,τι συμβαίνει “έξω ” οδηγούμαστε σε τρομερό στρες . Πρέπει να κάνουμε ένα “βήμα πίσω”, να μπούμε στον ρόλο του παρατηρητή , για να μην θυματοποιούμαστε. Το σώμα αφηγείται την ζωή μας Είναι το ταμπλό εκδήλωσης των συναισθημάτων μας. Αν εμείς δεν καταλαβαίνουμε ότι αρρωσταίνουμε και με αυτά που σκεφτόμαστε, δεν μπορούμε να έχουμε μια ολοκληρωμένη προσέγγιση για την υγεία και καμμιά θεραπεία δεν θα είναι αποτελεσματική.
Η Βιολογία της πεποίθησης είναι γενεσιουργός αιτία των νοσημάτων.
Θεωρώ ότι η συζήτηση που ακολουθεί θα δώσει αφορμή για σκέψη και μακάρι και επαναπροσδιορισμό της καθημερινότητάς μας.