Πόσο επηρέασε την ανάπτυξη των παιδιών ο Covid;
Τα μωρά που γεννήθηκαν το 2020 ξεκίνησαν τη ζωή τους στον παράξενο κόσμο του lockdown. Μέσα σ’ έναν μικρόκοσμο, αντίκρυσαν πρόσωπα κρυμμένα πίσω από μάσκες και στερήθηκαν κοινωνικές εμπειρίες όπως την κοινωνικοποίηση σε μια παιδική χαρά, την συνύπαρξή τους σε ομάδες μαμάδων με άλλα μωρά αλλά και την προσωπική επαφή μ’ έναν επαγγελματία υγείας, που θα μπορούσε ν’ αντιληφθεί πολύ έγκαιρα κάποιες αναπτυξιακές δυσκολίες.
Τα μωρά αυτά είναι τώρα τεσσάρων χρονών και στην Αγγλία ξεκινάνε το σχολείο. Οι ειδικοί λένε ότι ότι οι δάσκαλοι πρέπει να προετοιμαστούν για να αντιμετωπίσουν προβλήματα που κυμαίνονται από την κακή ανάπτυξη του λόγου και της γλώσσας έως τις κοινωνικές και συναισθηματικές δυσκολίες. Παρόμοια προβλήματα έχουν παρατηρηθεί σε παιδιά που ήταν πολύ μικρά κατά τη διάρκεια της πανδημίας και είναι ήδη στο σύστημα.
«Είχαμε μια αύξηση στην υποδοχή των παιδιών που δαγκώνουν το ένα το άλλο, πετάνε πράγματα, τρέχουν, φτύνουν», είπε ο διευθυντής ενός δημοτικού σχολείου στη βορειοδυτική Αγγλία. Πρόσθεσε ότι συχνά απογοητεύονταν ή δυσκολεύονταν να παίρνουν σειρά, να μοιράζονται ή να ακολουθούν την ρουτίνα της τάξης.
Δυο χρόνια πιο καθυστερημένη η ανάπτυξη των παιδιών που ήδη πάνε σχολείο
«Δεν έχουν το λεξιλόγιο για να εκφράσουν αυτό που νιώθουν», είπε. «Είναι περίπου δύο χρόνια πίσω όταν φτάσουν».
Η Louisa Reeves, διευθύντρια πολιτικής στη φιλανθρωπική οργάνωση Speech and Language UK, είπε ότι, ενώ τα περισσότερα μωρά σηκώνονταν και περπατούσαν χωρίς οι γονείς να κάνουν εξάσκηση μαζί τους, το να μιλάνε ή να αλληλεπιδρούν με άλλα παιδάκια ήταν πολύ πιο δύσκολο.
«Ιδανικά τα μωρά πρέπει να εκτίθενται σε πολλούς διαφορετικούς ανθρώπους που τους μιλάνε και να έχουν ένα ευρύ φάσμα εμπειριών», είπε. «Αυτό δεν συνέβη στην πανδημία». Οι μάσκες σήμαιναν ότι «δεν έβλεπαν καν τις εκφράσεις του προσώπου των ανθρώπων, που σε βοηθούν να καταλάβεις αν αστειεύονται ή αν ήταν θυμωμένοι»
Η Reeves είπε ότι οι πολυάσχολοι γονείς συχνά περίμεναν τις ανάγκες του μωρού τους και διέκοψαν τη λεκτική επικοινωνία. Εάν ένα μωρό έδειχνε ένα
ποτήρι, ο γονιός του το έδινε, χωρίς να πει στο μωρό το όνομά του. Δήλωσε επίσης πολύ ανήσυχη γιατί πολλές οικογένειες δεν γνώριζαν πόσο ζωτικής σημασίας ήταν να μιλάνε με μωρά και νήπια. «Το κόκκινο βιβλίο υγείας που δίνεται σε όλους όταν κάνουν μωρό επικεντρώνεται στο βάρος, τη διατροφή και τους εμβολιασμούς. Θα πρέπει επίσης να τονίσει τη σημασία της συζήτησης».
Δεν έχουν το λεξιλόγιο για να εκφράσουν αυτό που νιώθουν
Είναι περίπου δύο χρόνια πίσω όταν φτάσουν στο σχολείο. Η φιλανθρωπική της οργάνωση έχει βρει 1,9 εκατομμύρια παιδιά στο Ηνωμένο Βασίλειο – ένα στα πέντε παλεύουν με την ομιλία και τη γλώσσα. Η έρευνα της φιλανθρωπικής οργάνωσης διαπίστωσε ότι περισσότεροι από τους μισούς εκπαιδευτικούς ένιωσαν ότι δεν είχαν αρκετή κατάρτιση για να αντιμετωπίσουν προβλήματα όπως της έλλειψης προσλαμβανουσών παραστάσεων κατά την διάρκεια του covid.
Η Katrina Morley, διευθύνουσα σύμβουλος του Tees Valley Education Trust, που διευθύνει τέσσερα δημοτικά σχολεία σε ορισμένες από τις πιο υποβαθμισμένες περιοχές της περιοχής, είπε ότι η έρευνα έδειξε ότι, αν μεγαλώσατε σε μια φτωχότερη περιοχή, το λεξιλόγιό σας θα ήταν κατά μέσο όρο περίπου 3.000 λέξεις μικρότερο από αυτό των συνομηλίκων σας σε πιο πλούσιες περιοχές. Αυτό έχει μεγάλη σημασία, είπε, γιατί «τα όρια της γλώσσας σου είναι τα όρια του κόσμου σου».
Πρόσθεσε ότι, μετά από χρόνια περικοπών στις δαπάνες , δεν υπήρχαν αρκετοί επαγγελματίες για να καλύψουν τις νέες ανάγκες που δημιουργήθηκαν. Η χρηματοδότηση στην Αγγλία για την στήριξη παιδιών και οικογενειών είναι περιορισμένη αλλά η Morley υποστηρίζει ότι αγωνίζονται οι οργανώσεις να διατηρήσουν το προσωπικό πρόνοιας για να συνδράμει παιδιά και γονείς.
Η εφημερίδα Guardian παρουσίασε την συγκεκριμένη έρευνα. Το μόνο βέβαιο είναι ότι η ανησυχία και τα καινούργια δεδομένα που αντιμετωπίζουν οι εκπαιδευτικοί με τα «μωρά του Covid “ δεν αφορούν μόνο το Ηνωμένο Βασίλειο, αφού ο εγκλεισμός οδήγησε την ανθρωπότητα σε τεράστια προβλήματα συμπεριφοράς, που μέχρι στιγμής έχει φανεί μόνο η κορυφή του παγόβουνου.
Πηγή : Guardian