Τα ενέσιμα φάρμακα για την απώλεια βάρους μπορεί να είναι καλά για την ψυχική υγεία των ανθρώπων, καθώς και να βοηθούν στον περιορισμό της όρεξής τους, σύμφωνα με έρευνα.
Μια μελέτη επιστημόνων από το Πανεπιστήμιο της Βέρνης στην Ελβετία διαπίστωσε ότι οι ενέσεις καταστολής της όρεξης βελτιώνουν επίσης τη διάθεση, την ευεξία και την ποιότητα ζωής περισσότερο από την ινσουλίνη και άλλα αντιδιαβητικά φάρμακα.
Αρχικά αναπτύχθηκαν για ασθενείς με διαβήτη, τα φάρμακα έχουν μεταμορφώσει τον τρόπο αντιμετώπισης της παχυσαρκίας και υπάρχουν ολοένα και περισσότερες ενδείξεις ευρύτερων οφελών για την υγεία .
Το Ινστιτούτο Δημοσιονομικών Μελετών υπολογίζει ότι περίπου το 13-15% των ατόμων σε ηλικία εργασίας στην Αγγλία και την Ουαλία έχουν κάποια μακροχρόνια ψυχική ή συμπεριφορική πάθηση, με 2 εκατομμύρια άτομα να έρχονται σε επαφή με τις υπηρεσίες ψυχικής υγείας του NHS τον Δεκέμβριο του 2024.
Τα φάρμακα για την απώλεια βάρους μπορούν να βελτιώσουν την υγεία των νεφρών, σύμφωνα με μελέτη.
Η έρευνα, που παρουσιάστηκε στο Ευρωπαϊκό Συνέδριο για την Παχυσαρκία στη Μάλαγα της Ισπανίας, διαπίστωσε επίσης ότι τα ενέσιμα φάρμακα για την απώλεια βάρους ήταν ασφαλή και αποτελεσματικά για ενήλικες που λαμβάνουν αντιψυχωσικά ή αντικαταθλιπτικά για σοβαρές ψυχικές ασθένειες.
Τα φάρμακα ανήκουν σε μια ομάδα γνωστή ως αγωνιστές του υποδοχέα γλυκαγόνου πεπτιδίου-1 (GLP-1), οι οποίοι επιβραδύνουν την πέψη και μειώνουν την όρεξη. Οι συγγραφείς διαπίστωσαν ότι η θεραπεία με τα φάρμακα, τα οποία περιλαμβάνουν τη σεμαγλουτίδη (πωλείται ως Ozempic ή Wegovy), δεν συσχετίστηκε με επιδείνωση της ψυχικής υγείας ούτε με μεγαλύτερο κίνδυνο νέας ψυχικής ασθένειας ή ψυχιατρικών εισαγωγών.
Πέντε μελέτες διαπίστωσαν ότι βελτίωσαν στην πραγματικότητα την ψυχική ευεξία και την ποιότητα ζωής σε άτομα με διαταραχές του φάσματος της σχιζοφρένειας, μείζονα καταθλιπτική διαταραχή και διπολική διαταραχή. Για τους ενήλικες χωρίς ψυχική ασθένεια, οι ενέσεις απώλειας βάρους είχαν μεγαλύτερη ευεργετική επίδραση στην ψυχική υγεία από την ινσουλίνη και άλλα αντιδιαβητικά φάρμακα.
Η επικεφαλής συγγραφέας Δρ Sigrid Breit, από το Πανεπιστήμιο της Βέρνης, δήλωσε: «Οι αγωνιστές υποδοχέα GLP-1 μπορεί να έχουν αντικαταθλιπτικές και αγχολυτικές επιδράσεις, πιθανώς λόγω των αντιφλεγμονωδών και αντιοξειδωτικών ιδιοτήτων τους, οι οποίες μπορούν επίσης να βοηθήσουν στη μείωση της νευροφλεγμονής».
«Αυτά τα αποτελέσματα είναι ιδιαίτερα σημαντικά για άτομα με σοβαρές ψυχικές διαταραχές, τα οποία έχουν τρεις φορές περισσότερες πιθανότητες να ζουν με παχυσαρκία από τον γενικό πληθυσμό».
Οι ειδικοί ψυχικής υγείας χαιρέτισαν τα ευρήματα. Ο Δρ. Εντ Μπέβεριτζ, επικεφαλής της προεδρίας για τη σωματική υγεία στο Βασιλικό Κολλέγιο Ψυχιάτρων, δήλωσε: «Γνωρίζουμε ότι, για διάφορους λόγους, πολλά άτομα με ψυχικές ασθένειες θα έχουν προβλήματα διαχείρισης βάρους. Επομένως, όπου κλινικά αξιολογούνται ως κατάλληλα, είναι ζωτικής σημασίας να θεωρούνται ομάδα προτεραιότητας για πρόσβαση σε φαρμακευτική αγωγή με σεμαγλουτίδη, με κατάλληλες ρυθμίσεις παρακολούθησης μετά τη συνταγογράφηση».
Η Rachel Hastings-Caplan, υπεύθυνη πολιτικής κλινικής έρευνας στην Rethink Mental Illness, δήλωσε: «Η σωματική υγεία των ατόμων που επηρεάζονται σοβαρά από ψυχικές ασθένειες συχνά παραβλέπεται και, δυστυχώς, πεθαίνουν κατά μέσο όρο 20 χρόνια νωρίτερα από τον υπόλοιπο πληθυσμό, συχνά λόγω παθήσεων που μπορούν να προληφθούν, όπως ο διαβήτης».
«Αντιμετωπίζουν τη δύσκολη επιλογή της λήψης φαρμάκων όπως τα αντιψυχωσικά, τα οποία, ενώ ενδεχομένως μειώνουν τα συμπτώματα της ψυχικής ασθένειας και τους βοηθούν να τα βγάλουν πέρα στην καθημερινότητά τους, μπορούν να επιδεινώσουν τη σωματική τους υγεία μέσω των παρενεργειών τους.»
«Ενώ αυτή η μελέτη για τα ενέσιμα φάρμακα για την απώλεια βάρους είναι σημαντική και πολλά υποσχόμενη, πιστεύουμε ότι τέτοια φάρμακα αποτελούν μόνο μια βραχυπρόθεσμη λύση. Πρέπει να δούμε περισσότερες επενδύσεις στην εξεύρεση θεραπειών, είτε πρόκειται για νέα φάρμακα είτε για άλλες μορφές κλινικής υποστήριξης, οι οποίες βελτιώνουν τις ψυχικές ασθένειες χωρίς ενοχλητικές παρενέργειες.»
«Οι ενέσεις απώλειας βάρους θα πρέπει να χρησιμοποιούνται μόνο με ιατρική συνταγή και σε συνδυασμό με ιατρική συμβουλή, και πρέπει να δίνεται ιδιαίτερη προσοχή σε άτομα που διατρέχουν κίνδυνο διατροφικών διαταραχών.»
Πηγή: Guardian