Οι διακοπές είναι για τους περισσότερους η πιο πολυαναμενόμενη εποχή του χρόνου. Μας υπόσχονται ξεκούραση, ανεμελιά, ανανέωση. Και όμως – πόσες φορές δεν έχουμε αισθανθεί αγχωμένοι λίγο πριν, κατά τη διάρκεια ή ακόμη και μετά τις διακοπές; Αν σου έχει συμβεί, δεν είσαι μόνος.
Οι υψηλές προσδοκίες δημιουργούν πίεση
Η κοινωνική εικόνα των “τέλειων διακοπών” – ειδικά μέσα από τα social media – μας κάνει να συγκρίνουμε, να αγωνιούμε και να προσπαθούμε να χωρέσουμε όσο το δυνατόν περισσότερη ευτυχία σε λίγες μέρες. Όταν αυτό δεν πετυχαίνει, η απογοήτευση είναι αναπόφευκτη.
Έρευνες δείχνουν ότι οι υπερβολικές προσδοκίες για τις διακοπές συνδέονται με αυξημένα επίπεδα στρες και απογοήτευσης. [APA – Holiday stress: Tips for coping](https://www.apa.org/news/press/releases/holiday/2022/stress-tips)
Το άγχος της οργάνωσης
Η επιλογή προορισμού, η οργάνωση των μετακινήσεων, το πακετάρισμα, οι οικονομικές δαπάνες – όλα αυτά μπορεί να προκαλέσουν περισσότερο άγχος απ’ όσο η καθημερινότητα. Ιδίως όταν ο χρόνος είναι περιορισμένος.
Σύμφωνα με άρθρο του Harvard Business Review, η προετοιμασία για τις διακοπές μπορεί να λειτουργήσει σαν «δεύτερη δουλειά». [HBR – Why Your Vacation Is Stressing You Out](https://hbr.org/2018/07/why-your-vacation-is-stressing-you-out)
Η ξαφνική παύση ρυθμού
Όταν λειτουργούμε σε ένταση για μήνες, η απότομη μετάβαση σε κατάσταση “μη κάνω τίποτα” δεν είναι πάντα ευχάριστη. Αντιθέτως, πολλοί βιώνουν εσωτερική αναστάτωση ή και ενοχές για το ότι «δεν είναι παραγωγικοί».
Η ψυχολόγος Sharon Saline εξηγεί πως οι άνθρωποι με υψηλά επίπεδα ευθύνης μπορεί να δυσκολεύονται να αποσυνδεθούν. [Psychology Today – The pressure to enjoy vacation](https://www.psychologytoday.com/us/blog/what-your-child-needs-know-about-their-brain/202107/the-pressure-enjoy-vacation)
Η έντονη συνύπαρξη με τους άλλους
Η οικογένεια ή οι φίλοι με τους οποίους ταξιδεύουμε μπορεί να γίνουν πηγή έντασης. Ιδίως όταν υπάρχει ήδη συσσωρευμένο άγχος ή κούραση. Το να περνάμε 24/7 με άλλους δεν είναι πάντα εύκολο.
Ο φόβος της επιστροφής
Καθώς οι μέρες των διακοπών τελειώνουν, αρχίζει να ξεπροβάλλει η πραγματικότητα: υποχρεώσεις, e-mails, ανοιχτές εκκρεμότητες. Το «άγχος της επιστροφής» είναι πραγματικό και συχνό.
Τι μπορούμε να κάνουμε:
• Ας χαμηλώσουμε τον πήχη: Οι διακοπές δεν χρειάζεται να είναι τέλειες για να είναι καλές.
• Ας δώσουμε χώρο στην αληθινή ξεκούραση – όχι σε μια λίστα με “πρέπει”.
• Ας πούμε «όχι» χωρίς ενοχές: Δεν χρειάζεται να ικανοποιήσουμε τις προσδοκίες όλων.
• Ας διατηρήσουμε ρεαλιστικό έλεγχο στα έξοδα και στο πρόγραμμα.
• Ας θυμόμαστε πως δεν είμαστε μόνοι. Το άγχος των διακοπών είναι συχνό και φυσιολογικό.
Δεν είναι οι διακοπές που μας κάνουν καλά, αλλά το πώς φροντίζουμε τον εαυτό μας – και μέσα σε αυτές, και έξω από αυτές. Ίσως λοιπόν το καλύτερο «ταξίδι» να είναι εκείνο προς την αυτοσυμπόνια.
Από τη συντακτική ομάδα του Nanascent