Πόσες φορές άραγε δεν έχουμε ανακουφιστεί συναισθηματικά τρώγοντας ένα σακουλάκι πατατάκια; Όμως μπορεί να συμβεί και το ακριβώς αντίθετο. Η αίσθηση άγχους να μας κάνει να εγκαταλείψουμε κάθε διάθεση για φαγητό.
Τ’ άσχημα συναισθήματα πολλές φορές μας κάνουν να τρώμε πολύ ή να τρώμε λίγο. Όμως αν ζείτε με κλινική κατάθλιψη , οι αλλαγές στη διατροφή μπορεί να είναι μακροπρόθεσμες και να οδηγήσουν σε δραστική αύξηση ή απώλεια βάρους.
Η σχέση μεταξύ κατάθλιψης και βάρους
Η αύξηση βάρους και η κατάθλιψη μπορεί να προέρχονται από κοινωνικά, περιβαλλοντικά και βιολογικά αίτια, λέει ο Roger McIntyre, MD, καθηγητής ψυχιατρικής και φαρμακολογίας στο Πανεπιστήμιο του Τορόντο. Για παράδειγμα, άτομα με οικονομική ανασφάλεια ή που είχαν προβληματική παιδική ηλικία διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο τόσο για παχυσαρκία όσο και για κατάθλιψη.
Η σύνδεση κατάθλιψης-βάρους λειτουργεί αμφίδρομα. Οι άνθρωποι που έχουν κατάθλιψη είναι πιο πιθανό να είναι παχύσαρκοι. Και τα άτομα με παχυσαρκία διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο κατάθλιψης .
Είναι η κλασική ερώτηση « η κότα έκανε το αβγό ή το αβγό την κότα» λέει ο Rodrigo Mansur, MD, ψυχίατρος στο Πανεπιστήμιο του Τορόντο. Οι επιστήμονες εξακολουθούν να προσπαθούν να αναλύσουν τον περίπλοκο ιστό των παραγόντων πίσω από αυτές τις σχέσεις.
«Δεν είναι τόσο απλό όσο οι άνθρωποι αναπτύσσουν κατάθλιψη, έχουν λιγότερο κίνητρο για άσκηση και τρώνε περισσότερο, επομένως παίρνουν βάρος», λέει ο Mansur. «Υπάρχει προφανώς κάποια βάση .Αλλά αυτό είναι μια υπεραπλούστευση του τι συμβαίνει στην πραγματικότητα».
Ένα από τα κλασικά συμπτώματα της κατάθλιψης είναι η απώλεια ενδιαφέροντος και ευχαρίστησης για δραστηριότητες. Η κλινική ονομασία για αυτό είναι ανηδονία. Οι επιστήμονες λένε ότι έχει τις ρίζες του στο σύστημα ανταμοιβής του εγκεφάλου και μπορεί να κάνει τις κάποτε ευχάριστες δραστηριότητες να φαίνονται ξαφνικά λιγότερο ενδιαφέρουσες.
Όταν τρώτε το στόμα σας ανιχνεύει γεύσεις Αλλά την ευχαρίστηση που απολαμβάνετε από το φαγητό επεξεργάζεται ο εγκέφαλός σας. Εάν αυτό το σύστημα δεν λειτουργεί σωστά , μπορεί να σας οδηγήσει να αναζητήσετε περισσότερη τροφή για να αναπληρώσετε την απουσία ευχαρίστησης.
«Η κατανάλωση φαγητού, δεν οδηγεί σε ικανοποίηση », λέει ο McIntyre και αυτό μπορεί να οδηγήσει σε εθισμό στο φαγητό , «τρομερή λαχτάρα για φαγητό που είναι ανεξέλεγκτη».
Η κατάθλιψη μπορεί επίσης να επηρεάσει τον έλεγχο των παρορμήσεων σας. Μελέτες έχουν δείξει ότι τα άτομα που έχουν κατάθλιψη είναι πιο πιθανό να αναλάβουν κινδύνους, όπως το να κάνουν μη ασφαλές σεξ. Παρόμοιες γνωστικές διαταραχές μπορεί να οδηγήσουν σε διατροφικές διαταραχές όπως η υπερφαγία και η βουλιμία .
Και η ορμόνη του στρες, κορτιζόλη, μπορεί επίσης να παίξει κάποιο ρόλο επειδή συνδέεται με την αντίσταση στην ινσουλίνη και την παχυσαρκία . Στην αρχή, το άγχος μπορεί να μειώσει την όρεξή σας. Αλλά το μακροχρόνιο στρες μπορεί να οδηγήσει σε υψηλότερα επίπεδα ινσουλίνης που μειώνουν το σάκχαρο στο αίμα και προκαλούν πόθους για ζαχαρούχα και λιπαρά τρόφιμα.
Σε σπάνιες περιπτώσεις, οι άνθρωποι που έχουν κατάθλιψη μπορεί να έχουν γνωστικές διαστρεβλώσεις ή σκέψεις που αλλάζουν την κοσμοθεωρία τους με τρόπο που οδηγεί σε αλλαγές στο βάρος, λέει η Elizabeth Prince, DO, ψυχίατρος στο Πανεπιστήμιο Johns Hopkins. Η Prince λέει ότι ελέγχει τους ασθενείς της για σημάδια ότι δεν αποφεύγουν σκόπιμα το φαγητό λόγω της πεποίθησης ότι «δεν αξίζουν φαγητό», για παράδειγμα. Εάν συμβαίνει αυτό, είναι σημάδι ότι η κατάθλιψή τους έχει γίνει σοβαρή.
Τα συμπτώματά σας κατάθλιψης μπορεί να είναι πολύ διαφορετικά από αυτά κάποιου άλλου. Επομένως, οι θεραπείες σας θα πρέπει να είναι προσαρμοσμένες για εσάς.
«Δεν υπάρχει ένα πράγμα που θα θεραπεύει πάντα την κατάθλιψη. Είναι πραγματικά εξατομικευμένο και κάτι που οι άνθρωποι πρέπει να δουλέψουν με τον γιατρό τους που τους γνωρίζει καλύτερα», λέει ο Prince. Υποστηρίζει ότι ένα ολοκληρωμένο σχέδιο θεραπείας που αντιμετωπίζει τόσο την κατάθλιψη όσο και το πρόβλημα βάρους είναι το καλύτερο «επειδή σαφώς επηρεάζουν το ένα το άλλο».
Για τον McIntyre, το πρώτο ερώτημα είναι αν οι ασθενείς του κοιμούνται καλά. Μερικές φορές συνταγογραφεί φάρμακα εάν πιστεύει ότι μπορεί να βοηθήσουν. Τονίζει επίσης τα βασικά της υγιεινής διατροφής . Τέλος, προτρέπει τους ανθρώπους να κάνουν κάποιο είδος φυσικής δραστηριότητας . Στην έρευνά του, έδειξε ότι οι άνθρωποι που παραμένουν ενεργοί, ακόμη και απλώς πηγαίνοντας στη δουλειά, στο σχολείο ή ως εθελοντές στην κοινότητα, έχουν πολύ καλύτερα αποτελέσματα με τη θεραπεία κατά της κατάθλιψης .
«Δεν προτείνουμε να τρέξουμε έναν μαραθώνιο, αλλά πρέπει να υπάρχει κάποια δραστηριότητα»
Το γεγονός είναι ότι δεν υπάρχουν καθολικοί κανόνες για τη θεραπεία της κατάθλιψης και των προβλημάτων βάρους. λέει ο McIntyre. Ωστόσο, είναι αισιόδοξος ότι περισσότερες έρευνες και δεδομένα σε αυτόν τον τομέα θα οδηγήσουν σε καλύτερες προσεγγίσεις βασισμένες σε στοιχεία. «Νομίζω ότι το μέλλον υπόσχεται πολλά για τη βελτίωση των αποτελεσμάτων».
Πηγή: webMD