Αλήθεια από πότε είχαν υιοθετηθεί οι «καραντίνες»;
Η πρώτη καταγραφή λοιμών εκτιμάται σύμφωνα με τους ερευνητές ότι ξεκινάει 3000 χρόνια πριν. Ο Όμηρος στην Ιλιάδα αναφέρεται στον λοιμό, στο «θανατικό» , που ξέσπασε κατά την διάρκεια του Τρωικού πολέμου. Τότε, σύμφωνα πάντα τον Όμηρο, πίστεψαν ότι η αρρώστια που ξέσπασε είχε να κάνει με την οργή των Θεών.
Ο γιατρός Τόξαρης που αγιοποιήθηκε
Τον 6ο αιώνα, στα χρόνια του Σόλωνα, παρουσιάζεται στην Αθήνα ο σπουδαίος γιατρός ο Τόξαρης, ο οποίος ως εξαιρετικά φιλάνθρωπος θεράπευε τους Αθηναίους χωρίς να παίρνει χρήματα.
Ο Τόξαρης αγιοποιήθηκε στα πρώτα χρόνια που αρχίζει ο Πελοποννησιακός Πόλεμος, ταυτόχρονα δηλαδή με το ξεκίνημα του δεύτερου μεγάλου λοιμού.
Το 430 π.χ η Αθήνα χτυπιέται από μια άγνωστη αρρώστια Οι πηγές που έχουμε βασίζονται στον Θουκυδίδη, ο οποίος νόσησε και περιέγραψε τα δικά του συμπτώματα. Αυτό όμως στο οποίο κατέληξε ο Θουκυδίδης ήταν ότι ο μοναδικός τρόπος να περιοριστεί η νόσος ήταν να σταματήσουν τις ανθρώπινες επαφές , κάτι που υιοθετείται ως τακτική μέχρι σήμερα.
Ο λοιμός της Αθήνας αποτέλεσμα «Χημικού Πολέμου»;
Ο λοιμός ξέσπασε το καλοκαίρι του 430 ,η Α Φάση του κράτησε δύο χρόνια και εξαιτίας του πεθαίνει ο Περικλής. Ο λοιμός επανέρχεται δριμύτερος το 427 και αποδεκατίζει το μεγαλύτερο ποσοστό του πληθυσμού. Προσφάτως υπάρχει η άποψη ότι ο λοιμός προέκυψε εξαιτίας ενός «χημικού πολέμου» , τον οποίο προκάλεσαν οι Σπαρτιάτες, μολύνοντας το πόσιμο νερό των Αθηναίων.
Μετά τον θάνατο του Περικλή, αρχίζουν και δημιουργούνται τα Ασκληπιεία για να μπορούν ως χώροι θεραπευτηρίων ν’ ανταποκρίνονται στις ανάγκες των νοσούντων. Ο Θρύλος θέλει να εμφανίζεται στην σύζυγο του Βασιλιά Άρχοντα ο Τόξαρης, ο οποίος της είπε ότι πρέπει να πιούν όλοι οι ανέρωτο κρασί, να πλυθούν επίσης με κρασί και να πλύνουν τα ρούχα τους με κρασί.
Προσφάτως βρέθηκε ένας ομαδικός τάφος, στον Κεραμεικό, στο σημείο όπου η Ιερά οδός συναντάει την Ερμού με 89 νεκρούς, Οι περισσότεροι νεκροί ήταν παιδιά. Ο ερευνητής Παπαγρηγοράκης, μελέτησε τον πολφό των δοντιών μιας μικρούλας, αποδεικνύοντας ότι ο λοιμός ήταν τυφοειδής σαλμονέλα.
Τα χρόνια του Ιουστινιανού, ξεκινάει το χτύπημα της Πανώλης, μια αρρώστια που μεταδίδονταν από τους ψύλλους των ποντικιών. Η Πανώλη εκείνη αποδεκάτισε τους λαούς εκείνης της εποχής, μια ασθένεια που συνέχιζε να χτυπάει τους ανθρώπους μέχρι και τον 18ο αιώνα.
Ευλογιά και Πανώλη αποδεκάτισε εκατομμύρια ανθρώπους. Αυτές οι τρομερές αρρώστιες μεταδιδόντουσαν ταχύτατα εξαιτίας των μετακινήσεων και του συνωστισμού.
Η LIFO ετοίμασε ένα αφιέρωμα όπου η ιστορικός Άρτεμις Σκουμπουρδή παρουσιάζει τους μεγάλους λοιμούς που αποδεκάτισαν πληθυσμούς, τους γιατρούς που ήταν πρωτοπόροι, τις αιτίες των τρομερών ασθενειών και τα μέτρα που έλαβαν οι πρόγονοί μας για ν’ αντιμετωπίσουν τις ασθένειες .