Με αφορμή τη δημόσια αιμοδοσία του Bloode σε συνεργασία με την NBG Pay, αυτή την Παρασκευή 9 Μαΐου το απόγευμα στο House 124 στο Χαλάνδρι (Αγίας Παρασκευής 124, Χαλάνδρι), ώρες 16:00 – 19:00, ο Υπεύθυνος Επικοινωνίας Βασίλης Γράβαρης, μας μιλά για τη σημασία της εθελοντικής αιμοδοσίας για τον ασθενή και το Σύστημα Υγείας
- Ποιο είναι το βασικό μήνυμα που θέλετε να περάσετε στον κόσμο μέσα από τις δράσεις εθελοντικής αιμοδοσίας που οργανώνετε;
Σε κάθε μας δράση, το μήνυμα είναι ένα: η εθελοντική αιμοδοσία είναι πράξη αγάπης, αλληλεγγύης και πολιτισμού προς τον συνάνθρωπο. Το ίδιο ισχύει και στο φετινό μας ραντεβού με την NBG Pay — την πρωτοπόρο εταιρεία στον τομέα υπηρεσιών ψηφιακών πληρωμών, με την αξιοπιστία της Εθνικής Τράπεζας και την τεχνολογική εξειδίκευση της Global Payments. Οι εργαζόμενοι της NBG Pay, στηρίζουν για άλλη μια χρονιά την πρωτοβουλία, ενισχύοντας το πνεύμα του εθελοντισμού.
Κάθε φιάλη αίματος μπορεί να σώσει έως και τρεις ζωές, και η συμμετοχή όλων μας είναι ζωτικής σημασίας για να εξασφαλίσουμε ότι κανένας ασθενής δεν θα στερηθεί το αίμα που χρειάζεται και θα έχει άμεση πρόσβαση όπου και να βρίσκεται.
Κάνοντας την εθελοντική αιμοδοσία κουλτούρα, και όχι μια ad hoc ενέργεια, χαρίζουμε ελπίδα στον κάθε ασθενή, αντιμετωπίζοντας παράλληλα τις σοβαρές ελλείψεις που εξακολουθούν να πλήττουν το Σύστημα Υγείας.
Σας περιμένουμε αυτή την Παρασκευή στο Χαλάνδρι (House 124, ώρες 16:00 – 19:00), για να προσφέρουμε όλοι μαζί κάτι πραγματικά πολύτιμο: ζωή.
- Γιατί εθελοντική αιμοδοσία ; Ποια είναι η εικόνα σήμερα ;
Η Ελλάδα εξακολουθεί να συγκαταλέγεται στις λίγες ευρωπαϊκές χώρες που δεν καλύπτουν πλήρως τις ανάγκες τους σε αίμα αποκλειστικά από εθελοντές αιμοδότες. Αυτό σημαίνει ότι το σύστημα αιμοδοσίας παραμένει ευάλωτο σε εξωτερικούς παράγοντες και στις μεταβολές της καθημερινότητας, όπως οι καύσωνες, οι περίοδοι διακοπών, οι εποχικές ιώσεις και έκτακτες καταστάσεις όπως η πρόσφατη πανδημία.

Η εξάρτηση από αιμοδότες αντικατάστασης και περιστασιακούς εθελοντές, των οποίων η προσφορά είναι προφανώς ιερή, καθιστά ωστόσο ασταθή την ετήσια επάρκεια. Πιο συγκεκριμένα σε αριθμούς, το 2023, σύμφωνα με στοιχεία του Εθνικού Κέντρου Εθελοντικής Αιμοδοσίας, συγκεντρώθηκαν συνολικά 550.974 μονάδες αίματος, από τις οποίες μόλις το 68,7% —δηλαδή 378.904 μονάδες— προήλθαν από εθελοντές. Παράλληλα, κάθε χρόνο εισάγονται από τον Ελβετικό Ερυθρό Σταυρό περίπου 20.000 μονάδες αίματος, αξίας 1,5 εκατομμυρίων ευρώ, κυρίως για τις ανάγκες ασθενών με μεσογειακή αναιμία.
Καταλαβαίνουμε λοιπόν τη ζωτική ανάγκη της εθελοντικής αιμοδοσίας, που αφενός αντιμετωπίζει στη ρίζα το πρόβλημα των ελλείψεων, αφετέρου δύναται να εξοικονομήσει πόρους στο Σύστημα.
- Μύθοι και αλήθειες για την αιμοδοσία. Πείτε μας τα πιο μεγάλα infodemics
Θα σταθώ για την οικονομία της συζήτησης, στους 2 βασικότερους μύθους που ακούμε και εμείς με τη σειρά μας σε εταιρικές και δημόσιες αιμοδοσίες.
Ο πρώτος σχετίζεται με τις βαθύτερες παθογένειες του συστήματος αιμοδοσίας στη χώρα μας. Πολλοί από εμάς έχουμε μια λανθασμένη αντίληψη για τον σκοπό της αιμοδοσίας, θεωρώντας πως πρόκειται κυρίως για μια πράξη που γίνεται όταν υπάρχει ανάγκη κάποιου συγγενή ή γνωστού μας. Παρόλο που πρόκειται για μια πράξη βαθιάς αγάπης και αλληλεγγύης, η σύνδεση της αιμοδοσίας αποκλειστικά με επείγουσες περιστάσεις εμποδίζει την ανάπτυξη μιας κουλτούρας τακτικής και ανιδιοτελούς προσφοράς.
Ο δεύτερος και ίσως σημαντικότερος, είναι η ευρέως διαδεδομένη πεποίθηση πως το αίμα μπορεί να αποθηκεύεται επ’ αόριστον για να χρησιμοποιείται όταν προκύψει μια σχετική ανάγκη. Η αλήθεια, όμως, είναι πως το αίμα έχει περιορισμένη διάρκεια ζωής – μόλις 35 έως 42 ημέρες. Αυτή η παρανόηση οδηγεί σε αλυσιδωτές επιπτώσεις, όπως είναι οι συχνές ελλείψεις κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, που αποτελούν απόρροια της συγκέντρωσης πολλών μονάδων τους χειμερινούς μήνες, αλλά και η αδυναμία άμεσης κάλυψης έκτακτων περιστατικών, όπως συνέβη στις τραγωδίες στο Μάτι και στα Τέμπη.
Γι’ αυτό είναι κρίσιμο να ενισχυθεί η ενημέρωση μέσα από στοχευμένες καμπάνιες και εκπαιδευτικά προγράμματα, ήδη από τις νεαρές ηλικίες. Η αιμοδοσία πρέπει να γίνει στάση ζωής – είτε με τη δική μας τακτική συμμετοχή είτε διαδίδοντας το μήνυμα σε όσους μας περιβάλλουν.
Ας μην καθυστερούμε λοιπόν κι ας κάνουμε την αρχή !
Σας περιμένουμε όλους με χαρά την Παρασκευή το απόγευμα στο Χαλάνδρι, να χαρίσουμε τους ασθενείς το πολυτιμότερο δώρο και να γνωριστούμε από κοντά !