Η ισορροπία είναι τόσο θεμελιώδης που συχνά τη θεωρούμε δεδομένη, αλλά η σημασία της υπερβαίνει κατά πολύ το να μας κρατάει απλώς σε όρθια θέση. Μάλιστα, πρόσφατες μελέτες έχουν δείξει ότι η ικανότητα να στέκεται κανείς στο ένα πόδι μπορεί να είναι ένας από τους καλύτερους φυσικούς δείκτες συνολικής υγείας και μακροζωίας. Επιπλέον, είναι ένα τεστ που όλοι μπορούμε να κάνουμε στο σπίτι.
Μια ευρέως δημοσιευμένη μελέτη, που δημοσιεύτηκε το 2022 στο British Journal of Sports Medicine , διαπίστωσε ότι η αδυναμία διατήρησης αυτής της θέσης για τουλάχιστον 10 δευτερόλεπτα συσχετίστηκε με διπλάσιο κίνδυνο θανάτου σε άτομα ηλικίας 50 ετών και άνω. Μετά την αξιολόγηση 1.702 ατόμων ηλικίας 51-75 ετών, οι συγγραφείς της μελέτης διαπίστωσαν ότι όσοι απέτυχαν στο τεστ είχαν σημαντικά υψηλότερο ποσοστό θνησιμότητας κατά την 7ετή περίοδο παρακολούθησης.
Μια πιο πρόσφατη μελέτη της κλινικής Mayo σε 40 υγιείς ενήλικες άνω των 50 ετών επιβεβαίωσε αυτά τα ευρήματα. Σύμφωνα με τα συμπεράσματά τους, που δημοσιεύθηκαν τον Οκτώβριο του 2024 στο περιοδικό PLOS One , η ικανότητα ισορροπίας στο ένα πόδι (ειδικά στο μη κυρίαρχο πόδι) όχι μόνο μειώνεται σημαντικά με την ηλικία, αλλά αποτελεί και τον καλύτερο δείκτη νευρομυϊκής γήρανσης.
Μέχρι σήμερα, άλλες παράμετροι όπως το βάδισμα, η δύναμη λαβής ή η δύναμη των ποδιών έχουν χρησιμοποιηθεί για τη μέτρηση της γήρανσης. Ωστόσο, είναι πλέον βέβαιο ότι η ισορροπία είναι ο παράγοντας που επηρεάζεται περισσότερο από την ηλικία, με σημαντικές αλλαγές σε κάθε δεκαετία της ζωής.
Πώς μένουμε όρθιοι
Για να διατηρήσουμε την ισορροπία μας ενώ στεκόμαστε στο ένα πόδι, ο εγκέφαλος χρειάζεται να λαμβάνει πληροφορίες σχετικά με τον προσανατολισμό και τη θέση του σώματος στο χώρο. Πρέπει επίσης να δημιουργήσουμε τις σωστές μυϊκές συσπάσεις για να διατηρήσουμε τη στάση του σώματος και να συντονίσουμε τους μύες μας για να αποτρέψουμε την πτώση. Όλα αυτά απαιτούν ένα υγιές νευρικό σύστημα που μπορεί να αντιδρά γρήγορα σε μικρές αλλαγές.
Η ισορροπία εξαρτάται από πολλαπλά συστήματα. Ενώ η όραση παρέχει πληροφορίες σχετικά με τη θέση και το περιβάλλον, το εσωτερικό αυτί ανιχνεύει αλλαγές στη θέση του κεφαλιού και συμπληρώνει τα οπτικά σήματα. Το ιδιοδεκτικό σύστημα , το οποίο μας λέει πού βρίσκονται τα άκρα μας, παρέχει πληροφορίες σχετικά με τη θέση των αρθρώσεων , την κατανομή βάρους στο πέλμα και τον μυϊκό τόνο.
Όλα αυτά τα συστήματα στέλνουν πληροφορίες σχετικά με τη θέση του σώματός μας στον εγκέφαλο, ο οποίος με τη σειρά του πυροδοτεί μια αυτόματη απόκριση για τη διόρθωση των ανισορροπιών.
Άλλες μελέτες έχουν επισημάνει τη σημασία της μυϊκής δύναμης, ειδικά σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας. Η μειωμένη μυϊκή δύναμη και ο μειωμένος συντονισμός μπορούν να οδηγήσουν σε αυξημένο κίνδυνο πτώσεων και τραυματισμών καθώς μεγαλώνουμε.
Όλα αυτά τα συστήματα επιδεινώνονται καθώς μεγαλώνουμε, επηρεάζοντας την ικανότητά μας να διατηρούμε την ισορροπία μας. Παθήσεις όπως η παχυσαρκία, οι καρδιακές παθήσεις, η υπέρταση και ο διαβήτης τύπου 2 μπορούν επίσης να θέσουν σε κίνδυνο την ισορροπία μας .
Πώς να εξασκήσετε την ισορροπία σας
Ευτυχώς, η ισορροπία είναι κάτι που μπορείτε να βελτιώσετε με την εξάσκηση, μέσω ασκήσεων τόσο απλών όσο το να στέκεστε στο ένα πόδι, το περπάτημα σε ευθεία γραμμή ή το περπάτημα ή η ορθοστασία σε ασταθείς επιφάνειες. Είναι επίσης απαραίτητο να διατηρείτε επαρκή μυϊκή δύναμη. Η γιόγκα και το τάι τσι, για παράδειγμα, είναι και οι δύο εξαιρετικοί τρόποι για να βελτιώσετε τη σταθερότητα και τον συντονισμό.
Η διατήρηση της φυσικής κατάστασης είναι μια περίπτωση «χρησιμοποιήστε την ή χάστε την». Η έλλειψη άσκησης και διαφόρων σωματικών ερεθισμάτων μπορεί να οδηγήσει σε μείωση της μυϊκής δύναμης, της ευλυγισίας και της ισορροπίας. Η διατήρηση ενός προγράμματος άσκησης είναι ζωτικής σημασίας για τη διατήρηση αυτών των ικανοτήτων και την πρόληψη της σωματικής φθοράς.
Η ικανότητα ισορροπίας στο ένα πόδι αποτελεί αποδεδειγμένο, πολύτιμο δείκτη υγείας και μακροζωίας. Η ενσωμάτωση ασκήσεων ισορροπίας στην καθημερινή σας ρουτίνα μπορεί να σας βοηθήσει να βελτιώσετε τη σταθερότητα, να μειώσετε τον κίνδυνο πτώσεων και, γενικότερα, να γεράσετε υγιή.
Πηγή: The conversation