Αλήθεια, πόσοι άνθρωποι νομίζετε, ότι είναι ευτυχισμένοι, ενώ στην πραγματικότητα παλεύουν καθημερινά με την κατάθλιψη; Πολλοί περισσότεροι από όσους φαντάζεστε.
Η κατάθλιψη έχει εξελιχθεί σε σύγχρονη μάστιγα για μεγάλο μέρος του πληθυσμού παγκοσμίως και τα κρούσματα αυξάνονται με επικίνδυνα γοργούς ρυθμούς.
Τα συμπτώματα της είναι λίγο πολύ γνωστά σε όλους, είτε την έχουν βιώσει οι ίδιοι είτε κάποιο οικείο τους πρόσωπο. Θλίψη, απελπισία, έλλειψη κοινωνικής ζωής, διαταραχές ύπνου, μνήμης, διατροφής, λίμπιντο, απάθεια, έλλειψη συγκέντρωσης, αδικαιολόγητη κούραση, καθώς και πολλά ψυχοσωματικά συμπτώματα, μπορεί να είναι μέρος της καθημερινότητας ενός ατόμου, που βιώνει κατάθλιψη.
Τι συμβαίνει όμως με τη «χαμογελαστή κατάθλιψη»;
Τα πράγματα δυσκολεύουν, γιατί όσο εύκολα αναγνωρίσιμα είναι τα συμπτώματα της κατάθλιψης, τόσο δύσκολο είναι, να αναγνωρίσουμε κάποιον με «χαμογελαστή κατάθλιψη». Γιατί; Επειδή ξέρει να την κρύβει καλά.
Η «χαμογελαστή κατάθλιψη» δεν αναγνωρίζεται ως ξεχωριστή διαταραχή στο Διαγνωστικό και Στατιστικό Εγχειρίδιο Ψυχικών Διαταραχών (DSM-5). Η συνήθης διάγνωση είναι καταθλιπτική διαταραχή με άτυπα χαρακτηριστικά.( depressive disorder with atypical features).
Στην «άτυπη» λοιπόν αυτή μορφή κατάθλιψης, το άτομο, φοράει «μάσκα».
Χρησιμοποιεί το χαμόγελο, τη χαρούμενη διάθεση, την ανεμελιά, το χιούμορ, ως μέσα για να κρύψει τα αληθινά συναισθήματά του. Η θλίψη, ο φόβος, η απόγνωση, το άγχος, οι διαταραχές ύπνου , όρεξης, λίμπιντο, ψυχοσωματικά και όποια άλλα καταθλιπτικά συμπτώματα βιώνει το άτομο, δε βγαίνουν ποτέ προς τα έξω.
Άλλα συμπτώματα αυτής της διαταραχής, περιλαμβάνουν την υπερκατανάλωση τροφής, την τελειομανία, την εργασιομανία και την ανάγκη για έλεγχο. Επίσης το άτομο επηρεάζεται ιδιαίτερα από την κριτική, την απόρριψη, τη διατάραξη της ρουτίνας του και από απρόσμενα γεγονότα, που αλλάζουν την πραγματικότητα του.
Για τον περίγυρό τους, είναι άνθρωποι που ζουν μια φυσιολογική, και καλή ζωή.
Έχουν σταθερή δουλειά, μία ευτυχισμένη οικογένεια, μία επιτυχημένη σχέση, είναι κοινωνικά δραστήριοι, χαμογελαστοί και συχνά η ψυχή της παρέας.
Είναι άνθρωποι, που φαινομενικά δεν τους λείπει τίποτα και «πρέπει» να είναι ευτυχισμένοι. Η πραγματικότητα όμως είναι τελείως διαφορετική.
Αν βιώνετε καταθλιπτικά συναισθήματα και παρόλα αυτά συνεχίζετε να κρύβεστε, προσποιούμενοι τους χαμογελαστούς και τους χαρούμενους, μάλλον δεν έχετε αποδεχτεί το πρόβλημα ή τη σοβαρότητα των συμπτωμάτων:
- Ζείτε με την ψευδαίσθηση ότι αυτά θα εξαφανιστούν διά μαγείας.
- Έχετε μάθει από μικρά παιδιά να μην εκδηλώνετε τα συναισθήματα σας.
- Έχετε πάντα έτοιμη μία πειστική δικαιολογία, αν κάποιος καταλάβει ότι δεν είστε καλά.
- Φοβάστε την κριτική.
- Φοβάστε ότι θα φανείτε αδύναμοι στα μάτια των άλλων.
- Δε θέλετε να σας κατηγορήσουν, ότι επιδιώκετε με αυτό τον τρόπο να τραβήξετε την προσοχή.
- Δε θέλετε να γίνεται βάρος στους άλλους και να τους φορτώσετε το πρόβλημα σας.
- Δε θέλετε να δώσετε την εντύπωση, πως δεν προσπαθείτε αρκετά.
- Δε θέλετε να σας λυπούνται.
- Θέτετε πολύ υψηλούς στόχους και συχνά έχετε υπερβολικές ή και παράλογες απαιτήσεις από τον εαυτό σας.
- Έχετε χαμηλή αυτοεκτίμηση.
- Έχετε πιθανότατα βιώσει κάποια τραυματική εμπειρία (θάνατο στην οικογένεια, κακοποίηση, χωρισμό, απόλυση, κλπ) ως παιδιά ή νεαροί ενήλικες, την οποία δεν αποδεχτήκατε και δεν αντιμετωπίσατε ποτέ.
Αν βιώνετε «χαμογελαστή κατάθλιψη» κάντε το πρώτο βήμα, μιλώντας σε κάποιο πρόσωπο, που εμπιστεύεστε και ζητήστε και τη βοήθεια των ειδικών, όπως άλλωστε θα κάνατε για κάθε ασθένεια. Δεν πονά μόνο σώμα. Το ίδιο πονά και η ψυχή.
Μην υποτιμάτε τη δύναμη των συναισθημάτων σας. Θα συνεχίσουν να επηρεάζουν τη ζωή σας ακόμα κι αν «τους φορέσετε το ωραιότερο σας χαμόγελο».
Πηγή: Prefer.gr