Η κατάθλιψη είναι κάτι περισσότερο από το να αισθάνεσαι απλά δυστυχισμένος ή κουρασμένος για λίγες μέρες.
Οι περισσότεροι άνθρωποι περνούν από περιόδους που νιώθουν πεσμένοι, αλλά όταν είστε σε κατάθλιψη αισθάνεστε επίμονα λυπημένοι για εβδομάδες ή μήνες, αντί για λίγες μέρες. Μερικοί άνθρωποι πιστεύουν ότι η κατάθλιψη είναι ασήμαντη και όχι μια γνήσια κατάσταση υγείας. Κάνουν λάθος – είναι μια πραγματική ασθένεια με πραγματικά συμπτώματα. Η κατάθλιψη δεν είναι σημάδι αδυναμίας ή κάτι από το οποίο μπορείτε να το διαχειριστείτε μόνοι σας και χωρίς βοήθεια ειδικού.
Τα καλά νέα είναι ότι με τη σωστή θεραπεία και υποστήριξη, τα περισσότερα άτομα με κατάθλιψη μπορούν να αναρρώσουν πλήρως.
Πότε έχουμε κατάθλιψη
Η κατάθλιψη επηρεάζει τους ανθρώπους με διαφορετικούς τρόπους και μπορεί να προκαλέσει μεγάλη ποικιλία συμπτωμάτων.
Κυμαίνονται από διαρκή συναισθήματα δυστυχίας και απελπισίας, έως απώλεια ενδιαφέροντος για τα πράγματα που απολάμβανες και νιώθεις πολύ δάκρυα. Πολλοί άνθρωποι με κατάθλιψη έχουν επίσης συμπτώματα άγχους .
Μπορεί να υπάρχουν και σωματικά συμπτώματα, όπως αίσθημα διαρκούς κούρασης, άσχημος ύπνος, έλλειψη όρεξης ή σεξουαλικής ορμής και διάφοροι πόνοι.
Τα συμπτώματα της κατάθλιψης μπορεί να είναι ήπια έως πολύ σοβαρά. Στην πιο ήπια μορφή της η κατάθλιψη «ροκανίζει» την διάθεσή μας, με αποτέλεσμα να μην έχουμε διάθεση, να νιώθουμε διαρκή κούραση, να μην έχουμε πνευματική διαύγεια, να αισθανόμαστε διαρκώς θλίψη, ενώ όταν η νόσος δίνει πιο σοβαρά συμπτώματα, οι ασθενείς σκέφτονται αυτοκτονικά, καθώς θεωρούν ότι η ζωή δεν αξίζει για να την ζήσουν.
Οι περισσότεροι άνθρωποι βιώνουν αισθήματα άγχους και πολύ χαμηλής αυτοεκτίμησης όπως και δεν εκδηλώνουν διάθεση για δραστηριότητες.
Πότε να δούμε γιατρό
Είναι πάρα πολύ σημαντικό να μην βασανιζόμαστε μόνοι μας, θεωρώντας ότι «είμαστε δυνατοί» και θ’ αντιμετωπίσουμε την κατάσταση. Είναι κρίμα να χαλάμε την ποιότητα ζωής μας, εξαιτίας του εγωισμού και προκαταλήψεων. Όσο πιο γρήγορα επισκεφθούμε γιατρό, τόσο πιο γρήγορα θα βρεθούμε στον δρόμο για την ανάκαμψη.
Τι προκαλεί την κατάθλιψη;
Τα γεγονότα της ζωής προκαλούν κατάθλιψη. Μετά τον τοκετό μια γυναίκα μπορεί να πάθει επιλόχεια κατάθλιψη. Η αλλαγή της οικονομικής κατάστασης, η απώλεια της δουλειάς, ένας κακός σύντροφος, μια ερωτική απογοήτευση, ο φόβος και φυσικά το οικογενειακό ιστορικό. Όμως αρκετοί άνθρωποι παθαίνουν κατάθλιψη χωρίς προφανή λόγο.
Αντιμετώπιση της κατάθλιψης
Η θεραπεία για την κατάθλιψη, μπορεί να είναι συνδυαστική. Φαρμακευτική αγωγή, σε συνδυασμό με ψυχοθεραπεία. Όμως η θεραπεία θα βασιστεί στο πόσο σοβαρή είναι η νόσος.
Εάν έχετε ήπια κατάθλιψη, ο γιατρός σας μπορεί να προτείνει να περιμένετε για να δείτε εάν βελτιώνεται από μόνη της, ενώ παρακολουθεί την πρόοδό σας. Αυτό είναι γνωστό ως «επιφυλακή ». Μπορούν επίσης να προτείνουν μέτρα για τον τρόπο ζωής, όπως άσκηση και συμμετοχή σε ομάδες αυτογνωσίας ΄
Η γνωσιακή συμπεριφορική θεραπεία επίσης ενδείκνυται για την θεραπεία της ήπιας κατάθλιψης.
Για μέτρια έως σοβαρή κατάθλιψη, συνιστάται συχνά συνδυασμός ψυχοθεραπείας και αντικαταθλιπτικών .
Οι αλλαγές που έρχονται με την διάγνωση της κατάθλιψης
Πολλοί άνθρωποι με κατάθλιψη, αποφασίζουν με την προτροπή των ειδικών ν’ αλλάξουν τρόπο ζωής και να βάλουν στην καθημερινότητά τους την κίνηση και την γυμναστική, να μειώσουν ή να σταματήσουν το αλκοόλ ή το κάπνισμα και να ξεκινήσουν υγιεινή διατροφή.
Αξίζει πάντως να διαβάσετε βιβλία αυτοβοήθειας, να συμμετάσχετε σε υποστηρικτικές ομάδες, γιατί καθώς μοιραζόμαστε τις εμπειρίες μας με άλλους, αντιλαμβανόμαστε ότι δεν είμαστε οι μόνοι που έχουμε πρόβλημα, ενώ ταυτόχρονα οι εμπειρίες των άλλων μπορεί να είναι βοηθητικές και για εμάς.
Πηγή: https://www.nhs.uk/mental-health/conditions/depression-in-adults/overview/