Γράφει η Νανά Παλαιτσάκη
Επειδή μπαίνουμε και επισήμως στην Άνοιξη, η παιδική χαρά είναι ένας χώρος όπου παιδιά και γονείς μοιράζονται στιγμές ξενοιασιάς. Τα παιδάκια κοινωνικοποιούνται, γνωρίζουν συνομήλικους τους, απολαμβάνουν τον ήλιο και το παιχνίδι, μοιράζονται ποιοτικό χρόνο με τους γονείς, τις γιαγιάδες και τους παππούδες.
Εγώ ζω χρόνια στην περιοχή του Παπάγου, όπου μεγάλωσε και ο γιός μου. Οι ώρες που περνούσαμε στην παιδική χαρά ήταν… άπειρες. Θυμάμαι όταν καλοκαίριαζε να φτάναμε γύρω στις 6 και μισή το απόγευμα και να γυρίζουμε μετά την καθιερωμένη στάση στο περίπτερο, στις 10 το βράδυ. Θυμάμαι επίσης ότι το μεγάλο άγχος της μαμάς μου, ήταν να μην πέσει το παιδί από την κούνια, από την τσουλήθρα , να δοκιμάσει να μπει στο σιντριβάνι, ή να μην είναι καλά κλεισμένη η ασφάλεια στις κούνιες και προκύψει ατύχημα . Υπερβολική την θεωρούσα, όμως είχε δίκιο. Οι αλυσίδες σκούριαζαν, τα «κλείστρα» στις ασφάλειες πάντα δεν κούμπωναν σωστά και τα παιδιά ήταν πάντα έτοιμα να σου κάνουν το απροσδόκητο.
Τριάντα πέντε χρόνια μετά από εκείνη την εποχή που επισκεπτόμουνα τις παιδικές χαρές ως μαμά, στις βόλτες που κάνω στην γειτονιά μου, αν και σε μερικές παιδικές χαρές πρόσφατα οι δομές άλλαξαν προς το καλύτερο, υπάρχουν σημεία «παγίδες».

Στην Ελλάδα, πολλές παιδικές χαρές δεν πληρούν τις προδιαγραφές ασφαλείας που προβλέπονται από τα διεθνή και ευρωπαϊκά πρότυπα. Παρά το γεγονός ότι υπάρχουν κανονισμοί και οδηγίες, η εφαρμογή τους είναι συχνά ελλιπής. Το αποτέλεσμα είναι ότι πολλά όργανα παιχνιδιού είναι κακοσυντηρημένα, με σκουριασμένα μεταλλικά τμήματα, σπασμένα καθίσματα και ακατάλληλα δάπεδα που αυξάνουν τον κίνδυνο τραυματισμών.
Τα πιο συνηθισμένα προβλήματα που παρατηρούνται σε παιδικές χαρές χωρίς σωστή πιστοποίηση είναι:
- Ελλιπής συντήρηση και φθαρμένος εξοπλισμός, που μπορεί να προκαλέσει ατυχήματα.
- Ακατάλληλες επιφάνειες απορρόφησης κραδασμών, όπως τσιμέντο αντί για ελαστικά δάπεδα ή άμμο, που αυξάνουν τον κίνδυνο σοβαρού τραυματισμού σε περίπτωση πτώσης.
- Κακός φωτισμός και ανύπαρκτη περίφραξη, που επιτρέπουν την είσοδο ζώων ή ακόμα και βανδαλισμούς.
- Έλλειψη τακτικών ελέγχων από τις αρμόδιες αρχές, κάτι που σημαίνει ότι προβλήματα ασφαλείας παραμένουν ανεπίλυτα για μεγάλα χρονικά διαστήματα.
Ποιος Είναι Υπεύθυνος για την Πιστοποίηση Ασφαλείας;
Στην Ελλάδα, αρμόδιος φορέας για την πιστοποίηση των παιδικών χαρών είναι η ΕΒΕΤΑΜ.ΑΕ, το ελληνικό πολυκλαδικό – πολυτεχνολογικό κέντρο εργαστηριακών ελέγχων και πιστοποίησης βιομηχανικών και καταναλωτικών προϊόντων, υλικών, εγκαταστάσεων και συστημάτων διαχείρισης η οποία καθορίζει τα εθνικά πρότυπα σύμφωνα με τις ευρωπαϊκές προδιαγραφές (ΕΝ 1176 και ΕΝ 1177). Αυτά τα πρότυπα περιλαμβάνουν κατευθυντήριες οδηγίες για τον σχεδιασμό, την εγκατάσταση, τη συντήρηση και την επιθεώρηση των παιδικών χαρών.
Ωστόσο, η ευθύνη για τη συντήρηση και την τήρηση των κανόνων ασφαλείας ανήκει στους δήμους και τις τοπικές αυτοδιοικήσεις. Οι δήμοι υποχρεούνται να εξασφαλίζουν ότι οι παιδικές χαρές που βρίσκονται στην περιοχή τους διαθέτουν την κατάλληλη πιστοποίηση και υπόκεινται σε τακτικούς ελέγχους. Στην πράξη, όμως, η τήρηση αυτών των προδιαγραφών δεν είναι πάντα εγγυημένη, καθώς συχνά υπάρχουν καθυστερήσεις στη χρηματοδότηση και την υλοποίηση έργων αναβάθμισης.
Προτάσεις για τη Βελτίωση της Ασφάλειας
Για να διασφαλιστεί η προστασία των παιδιών στις παιδικές χαρές, απαιτούνται τα εξής:
- Υποχρεωτικοί τακτικοί έλεγχοι από ανεξάρτητους φορείς πιστοποίησης και όχι μόνο από τον δήμο.
- Αυστηρότερα πρόστιμα σε όσους δεν συμμορφώνονται με τα πρότυπα ασφαλείας.
- Ενημέρωση των πολιτών, ώστε οι γονείς να γνωρίζουν τα δικαιώματά τους και να απαιτούν ασφαλείς χώρους για τα παιδιά τους.
Η ασφάλεια των παιδιών στις παιδικές χαρές δεν πρέπει να είναι θέμα τύχης, αλλά αποτέλεσμα υπεύθυνης διαχείρισης και αυστηρών ελέγχων.
Το να μάθουμε λοιπόν ποιος οργανισμός είναι υπεύθυνος για την πιστοποίηση ασφαλείας των παιδότοπων είναι δικαίωμα και καθήκον του κάθε πολίτη, έτσι ώστε να μπορεί ν’ απαιτεί από την δημοτική αρχή και όχι μόνο πιστοποίηση για τους χώρους που τα παιδιά κινούνται και παίζουν.
Η ΕΒΕΤΑΜ.ΑΕ είναι το ελληνικό πολυκλαδικό – πολυτεχνολογικό κέντρο εργαστηριακών ελέγχων και πιστοποίησης βιομηχανικών και καταναλωτικών προϊόντων, υλικών, εγκαταστάσεων και συστημάτων διαχείρισης
Ας δούμε μαζί το πως ο εθνικός φορέας πιστοποίησης ελέγχων ενημερώνει τους πολίτες για το τι πρέπει να γνωρίζουμε για την ασφάλεια των χώρων που παίζουν τα παιδιά μας