Γράφει η Νανά Παλαιτσάκη.
Αλήθεια εσύ που διαβάζεις τώρα, τι είδους σχέσεις θέλεις να κάνεις στην ζωή σου; Σχέσεις «για τις σχέσεις» ή σχέσεις που τις έχεις επιλέξει με πολύ αυστηρή διαλογή επενδύοντας με γνώμονα ότι μαζί τους, δεν χρειάζεται να γίνεσαι χαμαιλέοντας, δεν χρειάζεται δηλαδή να προσαρμόζεσαι στο δικό τους αξιακό σύστημα, ούτε να «μικραίνεις» τα δικά σου «θέλω» για να μην δυσαρεστήσεις τους άλλους ή τον προσωρινά «σημαντικό άλλο» στην ζωή σου.
Μου έχει πάρει πολύ χρόνο, έχω διαβάσει αρκετά και έχω υποστεί ψυχοθεραπευτική εκπαίδευση για ν’ αναγνωρίσω το πόσο σημαντική είναι η σχέση με τον περισσότερο πολύτιμο άνθρωπο που συναντάμε στην ζωή μας και αυτός δεν είναι άλλος από τον εαυτό μας και επίσης ωριμάζοντας – μεγαλώνοντας, απομακρύνθηκα από τα στερεοτυπικά κατάλοιπα της οικογένειας που ήθελαν ότι «πρέπει να τα έχουμε καλά με τους άλλους, γιατί είμαστε καλά παιδιά»
Η δουλειά μου επίσης στα media, αποτέλεσε μια συνεχή δοκιμασία ανάμεσα στο να «μην χαλάω καρδιές», στο να «βάζω όρια» και στο να διαχειρίζομαι την δημόσια κριτική που πάρα πολλές φορές, ιδιαίτερα την εποχή των social media, μ’ έκανε αποδέκτη ευφάνταστων φράσεων κατάρας !!
Καταλαβαίνετε νομίζω ότι η διαχείριση δεν είναι απλή, αλλά επειδή πιστεύω ότι η γνώση είναι για να μοιράζεται, αυτά που έμαθα και υιοθέτησα θα τα μοιραστώ μαζί σας.
Οι σχέσεις στην ενήλικη ζωή μας
Από την στιγμή που τελειώνει η εφηβική ζωή, όπου τα παιδιά θέλουν να είναι αποδεκτά από την «αγέλη» – ομάδα – παρέα και που αντιγράφουν συμπεριφορές με σκοπό την αποδοχή κάνουμε επιλογές. Αν η επιλογή μας είναι «σχέση να είναι και ότι νάνε» θα μαζέψουμε γύρω μας πολύ «σκουπίδι» αφού έχουμε καταργήσει τα φίλτρα. Αυτό που μόλις έγραψα αφορά και την προσωπική ζωή και την κοινωνική.
Δυστυχώς τις φορές που στην ζωή μου, προσπάθησα να κάνω εκπτώσεις για το «καλό της σχέσης», έπαθα ζημιά καθώς άνθρωποι με εντελώς διαφορετικούς κώδικες ζωής και αξίες είναι αδύνατον να συνυπάρξουν. Χαρακτηριστικό παράδειγμα οι ουσίες. Αλκοόλ και ναρκωτικά .Με το αλκοόλ και τα ναρκωτικά δεν είχα την παραμικρή σχέση, άσχετα με το αν κοινωνικά γνωστοί μου, είχαν. Απλά τα πράγματα. Αν έχω προσδοκίες από μια σχέση μ’ έναν άρρωστο άνθρωπο, το μόνο που μπορεί να συμβεί είναι ή ν’ αρρωστήσω και εγώ ή να φύγω μακριά. Η πρότασή μου είναι η φυγή, γιατί κανένας δεν σώζεται γιατί του το υπαγορεύει ο άλλος. Σώζεται γιατί το θέλει εκείνος.
Ο τρόπος διασκέδασης πάλι. Έχω πάει στα μπουζούκια 5 φορές στην ζωή μου. Για πολλούς όμως είναι μια τακτική αγαπημένη συνήθεια και διασκεδάζουν. Τώρα που τα γράφω αυτά, θυμήθηκα μια συνήθεια που αρέσει πολύ, ειδικά συγκεκριμένες μέρες τον χρόνο. Τα χαρτιά. Δοκίμασα. Ξαναδοκίμασα. Δεν βρήκα τίποτα το ενδιαφέρον. Αυτό από μόνο του σημαίνει ότι την παραμονή της Πρωτοχρονιάς, στο κάλεσμα για την αλλαγή του χρόνου, ούτε θα πήγαινα εκεί που ήξερα ότι παίζουν, ούτε θα καλούσα χαρτοπαίχτες. Όταν ήμουν πολύ νέα, έκανα παραχωρήσεις και δεν περνούσα καθόλου καλά, όμως τα τελευταία 40 χρόνια, κάθε χρόνο, μαζευόμαστε στο σπίτι μου, δεν είμαστε περισσότεροι από 8 άτομα, τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά και περνάμε υπέροχα . Τα γιορτινά αυτά τραπέζια δεν έχουν γίνει μόνο ,όταν λείπω στο εξωτερικό. Σταθερή αξία εκτός από μέλη της οικογένειας, η φίλη μου η Έρη. Δεν μπορώ να φανταστώ Χριστούγεννα ή Πάσχα χωρίς την Έρη στο τραπέζι. Αυτό για μένα είναι σχέση ζωής.
Πως κάνεις ξεκαθάρισμα
Αποδέχεσαι ότι είναι αδύνατον ν’ αρέσεις σε όλους.
Αποδέχεσαι ότι είναι αδύνατον να ταιριάζεις εσύ με όλους.
Αποδέχεσαι ότι δεν σ’ ενδιαφέρει η κριτική των πολλών.
Αποδέχεσαι ότι δεν θα υποκρίνεσαι.
Αποδέχεσαι ότι οι παραξενιές σου, είναι δικές σου και δεν είναι υποχρεωμένος ο άλλος ή οι άλλοι να τις «λουστούν», ακόμη και με το κόστος να μείνεις μόνος. Αν δεν θέλεις να είσαι μόνος, άλλαξε, το μπορείς;
Αφιέρωσε χρόνο στο να σκεφτείς γιατί έφυγαν άνθρωποι από την ζωή σου.
Αφιέρωσε χρόνο στο να κατανοήσεις και τις ανάγκες του άλλου ή των άλλων που θέλεις στην ζωή σου.
Κάνε έναν απολογισμό για το χρόνο που σπατάλησες για σχέσεις «φούσκες» και μην σε τρομάζει ο αριθμός που μικραίνει. Ακόμη και έναν να έχεις ουσιαστικά κοντά σου είσαι πλούσιος .
Θα σας προτείνω όμως ένα ακόμη ψυχοθεραπευτικό βίντεο της Θέκλας Πετρίδου, την οποία παρακολουθώ συχνά γιατί μου αρέσει πολύ η προσέγγιση που κάνει στο θέμα
Πως μπορώ να έχω αγάπη όταν οι άνθρωποι με απορρίπτουν;