Προσοχή στους life coaches που καλλιεργούν τον ναρκισσισμό
Γράφει η Νανά Παλαιτσάκη
Εδώ και κάμποσα χρόνια, είναι πάρα πολλοί εκείνοι που επιλέγουν να βάλουν στην ζωή τους τους life coaches ή τους προπονητές ζωής.
Σε αυτό το επαγγελματικό είδος που ακμάζει έχουν παρεισφρήσει ανάμεσα σε εξαιρετικούς επαγγελματίες, οι οποίοι έχουν σπουδάσει ψυχολογία και φέρουν εξειδικεύσεις καθώς οι μέθοδοι που χρησιμοποιούν στην προσπάθεια προσέγγισης της ανθρώπινης ψυχής είναι πολλές όπως και τα εργαλεία, κομπογιαννίτες – απατεώνες που επειδή πολλοί απελπισμένοι άνθρωποι, ψάχνουν λύσεις εύκολες και γρήγορες, έχουν παρασύρει πολλούς σε μια μύηση συμπεριφοράς που κάποιους στην χειρότερη τους κατέστρεψε και κάποιοι απλά «κλαίνε τα λεφτά τους» .
Είναι πολλοί εκείνοι που παρακολουθώντας κάποια σεμινάρια αυτοβελτίωσης, γίνονται στην συνέχεια «εκπαιδευτές» και οργανώνουν «σεμινάρια», όπου λένε αυτά που θέλει ν’ ακούσει ο καθένας, περιόδους που βρίσκεται σε αδυναμία. Έγινε τόσο της μόδας αυτή η τάση μάλιστα που στις παρέες, αλλά και σε εκπομπές, άνθρωποι κάνουν χωρατά, επαναλαμβάνοντας φράσεις όπως « Είμαι κούκλα», « Μπορώ», « αξίζω», « είμαι πλούσιος», «έχω χρήματα» , « είμαι δυνατός» … Αν τα πεις μάλιστα και όλα αυτά χορεύοντας, η δόνηση γίνεται πιο έντονη και τ’ αποτελέσματα της ευτυχίας , πέφτουν γύρω σου, σαν τις μύγες στο καρπούζι.
Θα μπορούσε όλο αυτό να είναι ανώδυνο και να περιορίζεται στα χρήματα που μπορεί κάποιος να χάσει, ΑΝ, οι οπαδοί τους δεν ήταν και δεν είναι απλά περίεργοι άνθρωποι που ως «ανοιχτοί» σε τάσεις επιθυμούν να δοκιμάσουν εμπειρίες . Δυστυχώς υπάρχουν άνθρωποι με διαταραχές ψυχικές που εμπιστεύονται και οι «life coachers» της συμφοράς, με την άγνοια που έχουν στην διάγνωση των ψυχικών θεμάτων , εύκολα μπορεί να τους οδηγήσουν σε καταστάσεις μη αναστρέψιμες. Προσωπικά, επειδή, άλλες φορές εξαιτίας δημοσιογραφικής έρευνας και άλλες φορές από προσωπική περιέργεια, έχω συναντήσει ανθρώπους που εμπιστεύονται, χωρίς καμία έρευνα πρόσωπα, με αποτέλεσμα να διαλύσουν σχέσεις, να χάσουν δουλειές, ( επειδή τους το είπε ο «δάσκαλος» ) , ή να υποτροπιάσει η ψυχική νόσος που είχαν και να νοσηλευθούν μετά σε άσχημη κατάσταση. Φυσικά οι «life coaches», συνεχίζουν ελεύθεροι και ωραίοι, το έργο τους, καθώς είναι οι περισσότεροι από αυτούς εξαιρετικά χειριστικοί, καπάτσοι, αλλά πάνω απ’ όλα έμποροι.
Όλα αυτά τα γράφω με αφορμή μια εξαιρετική παρουσίαση που παρακολούθησα από την Ψυχολόγο κυρία Θέκλα Πετρίδου ή οποία βάζοντας ως τίτλο στο βίντεο που ανέβασε « SOS Οι life Coaches καλλιεργούν τον ναρκισσισμό» ως ειδικός η ίδια προειδοποιεί αλλά και κατονομάζει πρόσωπο με εκατομμύρια followers που εκπροσωπεί όλα αυτά που περιέγραψα στο κείμενό μου.